Rauta on elimistölle elintärkeää

Kuvassa kaadetaan sulaa rautaa.Rauta on ihmiselle elintärkeää. Sitä on erityisesti hemoglobiinissa, joka kuljettaa elimistön soluihin happea ja poistaa hiilidioksidia. Varsinkin naisten on syytä huolehtia raudansaannista, koska kuukautisten yhteydessä menetettävä rauta on saatava korvattua.

Jo 1600-luvulla havaittiin, että rauta on ihmiselle välttämätön hivenaine. Ihmisessä rautaa ei kuitenkaan ole suuria märiä, sillä aikuisessa on keskimäärin rautaa vain 4-5 grammaa — osapuilleen yhden rautanaulan verran.

Rauta sisältyy pääasiassa hemoglobiiniin

Raudasta suurin osa, peräti 70 prosenttia, sisältyy veren hemoglobiiniin. Hemoglobiinin rauta-atomit sitovat happimolekyylejä siten, että ne voivat tarpeen vaatiessa irrota hemoglobiinista. Näin rauta auttaa verenkiertoa viemään happea kaikkialle elimistöön.

Hemoglobiinin lisäksi rautaa on lihaksiston myoglobiinissa ja elimistön hapetusentsyymeissä. Neljäsosa raudasta varastoituu maksaan, pernaan ja luuytimeen.

Raudan lähteet

Ihminen saa rautaa varsinkin lihasta ja sisäelimistä. Kasviksista rautaa sisältävät varsinkin kaali, pinaatti ja palkokasvit. Lihan raudasta puolet on ns. hemirautaa, joka imeytyy neljästä viiteen kerta paremmin elimistöön kuin kasvikunnan sisältämä ei-hemirauta. Ei-hemiraudan imeytymistä voi parantaa esimerkiksi C-vitamiinin (askorbiinihapon) avulla. Maitotuotteet, tee, kaakao, vilja ja eräät lääkeaineet taas heikentävät raudan imeytymistä elimistöön.

Raudan imeytyminen vaihtelee myös elimistön rautatasapainon mukaan. Raudan puutteesta kärsivien ihmisten elimistöön imeytyy jopa 90 prosenttia ruoan raudasta. Kun elimistön rautavarastot ovat täysiä, imeytyminen vastaavasti heikkenee. Miesten elimistön rautavarasto riittää noin kahden vuoden tarpeisiin, naisten rautavarasto tyhjenee jo neljässä kuukaudessa.

Elimistöstä poistuu rautaa ulosteiden, hien ja virtsan mukana noin milligramman verran päivässä. Tämän määrän korvaamiseksi on miesten saatava rautaa noin 10 milligrammaa päivässä. Naisten kohdalla raudantarve on noin 15 milligrammaa.

Naisten korkeampi tarve johtuu kuukautisista, joiden vuoksi naiset menettävät 12-30 milligrammaa rautaa. Voimakkaimmillaan raudantarve on murrosikäisillä tytöillä ja raskaana olevilla naisilla.

Raudan puutostila

Raudan puutostila havaitaan verikokeen avulla. Raudanpuuteanemia näkyy hemoglobiinin alhaisena määränä ja punasolujen koossa. Naisilla hemoglobiinin tulisi olla 120-155, miehillä 130-180.

Terveelle ihmiselle ei ole haittaa ravinnon kautta saatavasta runsaasta raudasta, koska elimistö säätelee raudan imeytymistä. Joissakin sairauksissa aineenvaihdunta on häiriytynyt, jolloin rautaa voi imeytyä elimistöön liikaa. Tämä aiheuttaa vaurioita varsinkin maksassa, mutta myös sydämesä, haimassa ja pernassa.

Rautaa sisältävät ravintolisät voivat aiheuttaa ruoansulatusvaivoja: ripulia, ummetusta, pahoinvointia tai vatsakipuja. Suurista kerta-annoksista voi seurata rautamyrkytys. Siksi myös rautatabletit on syytä säilyttää lapsilta turvallisessa lääkekaapissa.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!