Seleeni on välttämätön hivenaine – seleenin lähteet ja vaikutus

Kuvassa kuu.Seleeni on saanut nimensä kreikan kielen kuuta tarkoittavasta sanasta. Sitä pidettiin pitkään pelkästään myrkyllisenä hivenaineena.

Kuitenkin seleeni on sekä ihmisten että eläinten terveydelle välttämätön hivenaine. Ihmiselimistössä on antioksidantteihin kuuluvaa seleeniä noin 6-20 milligrammaa.

Seleeniä on varsinkin glutationiperoksidaasientsyymissa, joka muuttaa vetyperoksidia ja hapettuneita rasvahappoja vaarattomiksi yhdisteiksi. Lisäksi seleeni on tarpeen kilpirauhashormonien säätelyssä.

Seleenin lähteet

Ihminen saa seleeniä luonnollisesta ravinnosta. Tärkeimmät seleenin lähteet ovat

  • liha
  • sisäelimet
  • kala
  • vilja.

Sen sijaan muuten terveelliset vihannekset ja hedelmät sisältävät vain niukasti seleeniä.

Seleeni imeytyy ravinnosta hyvin verenkiertoon. Noin puolet ravinnon seleenistä imeytyy elimistöön. Aikuisten seleenin saanniksi suositellaan 55-70 mikrogrammaa vuorokaudessa. Raskaana olevien ja imettävien naisten seleenintarve on tätä hiukan suurempi.

Suomalaiset saavat yleensä seleeniä riittävästi, koska seleeniä lisätään meillä lannoitteisiin. Sen sijaan muuten hyvät luomutuotteet sisältävät seleeniä vain vähän.

Eksoottisemmista ruoka-aineista esimerkiksi goji-marjat sisältävät jonkin verran seleeniä.

Parapähkinä sisältää runsaasti seleeniä

Jos epäilet saavasi seleeniä liian vähän normaalista ruokavaliostasi, voit paikata tilannetta seleeniä sisältävällä ravintolisälle.

Yhtä helposti saat riittävän päiväannoksen lisäämällä päivittäiseen ruokavalioosi muutaman parapähkinän — parapähkinä nimittäin on paras seleenin lähde!

parapähkinä

Seleenin puute

Seleeniä on kaikkialla elimistössämme: seleeni auttaa lukuisten ensyymien ja proteiinien toiminnassa.

Erityisen tärkeää seleenin saanti on sydänlihakselle. Seleenin puute voi aiheuttaa sydänlihaksen rappeumaa. Lisäksi seleenin puute voi kasvattaa sydän- ja verisuonisairauksien ja myös eräiden syöpien riskiä.

Seleenin puute aiheutta Keshanin tautina tunnettua sydänlihassairautta. Sitä esiintyy lähinnä Keski-Kiinassa. Suomessa tauti on erittäin harvinainen.

Seleenin liiallinen saanti

Seleenin liiallinen saanti aiheuttaa terveydellisiä ongelmia. Turvallisena ylärajana pidetään 200-300 mikrogrammaa vuorokaudessa, mikä on vain kolminkertainen suositusmäärään nähden. Pitkäaikainen suosituksen ylitys voi olla haitaksi terveydelle.

Suuret seleeniannokset ovat myrkyllisiä. Tavallisesta ruoasta ei voi saada myrkytykseen riittävää annosta, mutta seleeniä sisältävät ravintolisät voivat nostaa päivittäisen seleeniannoksen liian korkeaksi.

Suuri annos seleeniä saa hengityksen haisemaan valkosipulilta — seleeni nimittäin erittyy keuhkojen kautta uloshengitettävään ilmaan. Myrkytysoireita ovat esimerkiksi ihottuma, hiusten lähtö, metallinmaku, lihasheikkous, hermostolliset oireet ja pahoinvointi.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!