Sinkki auttaa iho-ongelmissa

Ihminen tarvitsee sinkkiä (Zn) esimerkiksi hiilihydraattien ja energian aineenvaihduntaan osallistuvien entryymien toiminnalle. Sinkki on tarpeen myös valkuaisaineiden muodostumiseksi ja hajottamiseksi. Tämän lisäksi sinkki on tarpeen luuston, ihon ja makuaistin kannalta.

Sinkkiä on ihmisen elimistössä kahdesta kolmeen grammaa. Siten se luetaan hivenaineisiin kuuluvaksi. Esimerkiksi rauta ja seleeni ovat muita ihmisille tarpeellisia hivenaineita.

Sinkin lähteet – mistä sinkkiä saa?

Ihminen saa sinkkiä useista eläinkunnan tuotteista. Esimerkiksi maksa, liha, kala ja maitovalmisteet ovat hyviä sinkin lähteitä. Näiden lisäksi sinkkiä saa täysjyväviljatuotteistä ja useista vihreistä kasviksista.

Kaikki ravinnosta saatu sinkki ei imeydy elimistöön. Vain 20 — 40 prosenttia syödystä sinkistä päätyy verenkiertoon. Imeytyminen helpottuu, kun ravinnossa on runsaasti eläinproteiineja. Toisaalta samanaikaisesti saatu rauta ja kalsium vähentävät sinkin imeytymistä elimistöön.

Myös kuitupitoinen ruoka ja tanniinit heikentävät sinkin imeytymistä. Tämän takia kasvisruoan sisältämä sinkki imeytyy ihmiselimistöön huonosti.

Paljonko ihminen tarvitsee sinkkiä?

Vuorokauden sinkkiannokseksi suositellaan 12-15 milligrammaa. Meikäläisestä ruokavaliosta saa päivittäin keskimäärin 11-15 milligrammaa sinkkiä.

Siten sinkinpuutos on oloissamme harvinainen. Puutostila voi syntyä yksipuolisen ruokavalion, imeytymishäiriön tai tavallisesta kasvaneen sinkin menetyksen johdosta. Puutostilan ensimmäisinä oireina maku- ja hajuaisti häiriintyvät. Lisäksi puutostilasta aiheutuu iho-oireita, haavojen parantuminen hidastuu, ruokahalu heikkenee ja ulostus muuttuu löysäksi. Lapsien kehitys ja kasvu häiriintyvät.

Sinkki pitää ihon kunnossa

Sinkkiä käytetään erityisesti iho-ongelmien  hoidossa. Se auttaa esimerkiksi aknen ja säärihavan parantumiseen. Sinkkisuolat toimivat ihon puhdistuksessa antisepteina ja estävät deodoranteissa hieneritystä. Sinkkiä käytetään myös eräissä silmätipoissa.

Muihin hivenaineisiin verrattuna sinkki on melko vaaraton. Kuitenkaan sinkkiä ei tulisi saada kuin korkeintaan kaksin, kolminkertaisesti saantisuositukseen verrattuna. Suun kautta otettuna sinkkisuolat ärsyttävät ruoansulatuskanavaa, minkä vuoksi niitä on käytetty aikaisemmin oksetuslääkkeinä.

Ruokavaliosta ei ole vaaraa saada yliannostusta, mutta erilaiset ravintolisät voivat johtaa yliannostukseen. Myrkytysoireita ovat oksentelu, pahoinvointi ja vatsakivut.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Lukijoiden kokemuksia

Yksi vastaus artikkeliin ”Sinkki auttaa iho-ongelmissa

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!