Sinkki lyhentää flunssan kestoa

Flunssan ensimmäisten oireiden ilmaantuessa kannattaa terästää oloa sinkkivalmisteilla. Tutkimusten mukaan sinkki näet lyhentää flunssan kestoa jopa vuorokaudella.

Sinkin tehoa flunssan hoidossa tutkittu jo yli neljännesvuosisadan ajan. Tutkimuksissa on selvitetty, auttaako sinkki

  • lyhentämään flunssan kestoa
  • ehkäisemään flunssaa.


Eräiden tutkimusten mukaan sinkki lyhentää flunssan kestoa tilastollisesti merkitsevällä tavalla. Lisäksi tutkimukset tukevat oletusta, jonka mukaan sinkki auttaa ehkäisemään flunssaan sairastumista.

Toisaalta kaikki tutkijat eivät pidä sinkin vaikutusta toteennäytettynä. Silti tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että sinkinpuutos aiheuttaa terveydelle ongelmia: ”Sinkinpuute vaikuttaa immuunijärjestelmään, minkä vuoksi sinkinpuutos voi lisätä infektioalttiutta”, kertoo tohtori Fugh-Berman Everyday Health -verkkojulkaisulle.

Annostuksesta ei selvää tietoa

Valitettavasti tutkimuksissa ei ole päästy selville sen paremmin sinkin vaikutusmekanismista kuin oikeasta annostuksesta.

Eräiden tutkijoiden mukaan sinkin vaikutus on havaittavissa, kun sinkkiä käytetään vuorokauden kuluessa flunssan ensioireiden ilmaantumisesta.

Tutkimuksissa on havaittu sinkistä aiheutuvan toisinaan epämiellyttäviä sivuvaikutuksia. Sinkkiä sisältävää siirappia tai pastilleja nauttineet flunssapotilaat ovat osin raportoineet pahoinvoinnista ja metallisesta mausta suussa.

Sinkkiä koskevat tutkimustulokset ovat siis lupaavia. Kuitenkaan tutkijat eivät ole toistaiseksi antaneet selkeitä suosituksia siitä, kannattaako sinkkiä käyttää flunssan hoitokeinona vai ei.

Jäämme odottamaan sinkkiä koskevia uutisia.

Lähteet:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!