Aromaterapia perustuu luonnon omiin tuoksuihin

Aromaterapia on vaihtoehtoisen lääkinnän muoto. Aromaterapia pyrkii parantamaan ihmisen hyvinvointia käyttämällä aromaattisia (tuoksuvia) öljyjä kohentamaan psyykkistä tai ruumiillista terveydentilaa.

Aromaterapiaa käytettiin jo muinaisessa Kreikassa. Kreikkalainen lääkäri Pedanios Dioskorides (n. 40-90 jKr) kuvasi viisiosaisessa teoksessaan Peri hyles iatrikes kasviperäisten tuoksuvien öljyjen parantavia vaikutuksia.

Dioskorideen aikaan aromaattiset öljyt valmistettiin jauhamalla kuivattuja kasvinosia ja sekoittamalla ne öljyyn. Keskiajalla aromaterapian taustalla oleva valmistusmenetelmä kehittyi, kun alkemistit kehittivät tislausmenetelmän.

Varsinaisesti aromaterapia kehitettiin 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Tässä kunnostautuivat varsinkin ranskalaiset luonnontieteilijät ja lääkärit.

Aromaterapialla halutaan vaikuttaa terveydentilaan

Aromaterapialla pyritään vaikuttamaan ihmisen terveydentilaan. Monet aromaterapian kannattajat uskovat tuoksujen voivan hoitaa tai ehkäistä sairauksia. Nämä näkemykset kannattaa varmasti laskea puhtaiksi uskomushoidoiksi. Yhtä vaikeaa on uskoa tuoksujen vaikuttavan esimerkiksi kaljuuntumiseen.

Vakaammalla pohjalla ovat varmasti ne, joiden mukaan tuoksuilla voidaan vaikuttaa esimerkiksi

  • ahdistuneisuuteen
  • energisyyteen
  • rentoutumiseen

Tällöinkin hoidon tehoamisen taustalla saattaa olla placebo-vaikutus. Kuitenkin useimmat lääkärit uskovat, että tuoksuilla voi olla vaikutusta esimerkiksi rentoutumiseen ja rauhoittumiseen.

Aromaterapia käyttää tuttuja tuoksuja

Aromaterapiassa käytetään noin 400 eri kasvista saatavia eteerisiä öljyjä.

Usein aromaterapia kuitenkin perustuu tuttujen yrttien, kukkien ja hedelmien tuoksun käyttämiseen. Yleisesti aromaterapiassa käytettäviä tuoksuja ovat esimerkiksi

  • eukalyptus
  • rosmariini
  • piparminttu
  • kamomilla
  • ruusu
  • sitruuna

Kaikki näistä ovat varmasti myös lukijoilleni tuttuja, tunnistettavia ja melko voimakkaita tuoksuja. Näiden käyttötarkoitukset ovat myös osaksi tuttuja.

Esimerkiksi eukalyptusta käytetään hengitysvaikeuksissa, rosmariinia stimulanttina ja masennuksen helpottamiseksi ja sitruunaa ruuansulatuksen ja verenkierron parantamiseen.

Toiset tuoksuista ovat kenties vähemmän tuttuja. Esimerkiksi laventelia voidaan käyttää antiseptisena aineena, tulehduksen hoitoon, lieventämään masennusta, rauhoittamaan — tai vaikkapa deodoranttina!

Hierontaa, kylpyjä ja hengitystä

Aromaterapiassa eteerisiä öljyjä käytetään monin tavoin. Tyypillisesti niiden vaikutus saadaan aikaan hieromalla öljyä vartaloon, kylpemällä tuoksuvassa vedessä tai hengittämällä eteerisellä öljyllä ”terästettyä” vesihöyryä.

Aromaterapiakeskuksia on kaikkialla maailmassa. Esimerkiksi Saksassa on runsaasti korkeatasoisia aromaterapiahoitoloita — eikä ihme, sillä maassa myös julkinen sairausvakuutus korvaa usein vaihtoehtoisen lääketieteen hoitoja.

Oletko kokeillut aromaterapiaa tai eteerisiä öljyjä? Kerro kommenteissa kokemuksistasi!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!