Kirkasvalolamppu piristää syksyn hämärtyessä

Kun kesä kääntyy syksyksi, valtaa hämärä monen mielen. Ja vaikka et varsinaista kaamosmasennusta potisikaan, saatat tuntea itsesi tavallista väsyneemmäksi.

Silloin kirkasvalolamppu saattaa olla juuri sinun tarvitsemasi piristysruiske.

Tällä hetkellä saamme vielä kohtuullisesti luonnonvaloa, mikäli aurinko suinkin suostuu pilkistämään pilvien välistä.

Talvella tilanne muuttuu entistä ankeammaksi. Etelä-Suomessa päivänvalon tunnit jäävät vain kuuteen, seitsemään tuntiin.

Tätä vielä pahentaa se, että useimmat lähtevät töihin pimeän aikaan ja palaavat töistä päivän pimennyttyä. Jos edes lounaalla ei pääse ulkoilmaan, tuntuu koko päivä synkältä.

Ei siis ihme, että kirkasvalolamppu on yleistynyt suomalaisten kotien sisustuksessa.

Kirkasvalohoito auttaa väsymykseen

Kirkasvalolamppu tuottaa nimensä mukaisesti huomattavasti tavallista valaisinta kirkkaampaa valoa. Tämä auttaa keskeyttämään unihormonin eli melatoniinin erittymistä.

Sen vuoksi aamuhämärissä kirkasvalolampun napsauttaminen päälle helpottaa aamu-unisen heräämistä. Silloin työpäivä lähtee paremmin käyntiin, kun elimistö ei ole vielä puolinukuksissa työpaikalle päästyäkin.
Valokuvassa aurinko sinisellä taivaalla.

Kirkasvalolamppu on loisteputken kaltainen

Kirkasvalolamput muistuttavat tavallista loistevalaisinta. Kuitenkin se on nimensä mukaisesti huomattavasti valovoimaisempi.

Kunnon kirkasvalolampun tehon tulisi olla ainakin 2500 luksia. Tätä pienemmällä lukemalla ei ole juurikaan vaikutusta mielialaan tai elimistön toimintaan.

Vertailun vuoksi: normaalisti kotioloissa valaistus on vain viisikymmentä luksia ja tavallinen toimistovalaistus on viidensadan luksin tietämissä. Aurinkoisena päivänä ulkona voi valoa olla jopa 50000-100000 luksia!

Hyvä kirkasvalolamppu ei kuitenkaan häikäise. Niiden päällä on yleensä läpinäkymätön, valkoinen lasilevy mikä estää häikäisyä. Silloin kirkasvalolampun lähellä voi myös lukea — tai tehdä mitä tahansa päivän normaaleja askareita.

Edullisimmillaan alta satasen

Halvimmat kirkasvalolamput maksavat alle satasen.

Tällainen halpalamppu saattaa tuntua vielä näin alkusyksystä riittävältä. Itse suosittelisin kuitenkin saman tien hankkimaan hiukan näitä halpalamppuja laadukkaamman kirkasvalolampun.

Suuremmissa tiloissa kannattaa harkita jopa useampaa valaisinta. Esimerkiksi omalle työpaikalleni hankittiin taukotilaan peräti kolme puolentoista tuhannen luksin kirkasvaloa. Ne auttavat heräämään vaikka keskellä yötä!

Tunti tai kaksi kirkasvaloa

Talvikuukausina olisi hyvä nauttia tunnin, kahden ajan kirkasvalosta joka päivä. Se auttaa jaksamaan, pysymään aktiivisena ja pirteänä.

Jos edelliset syksyt ja talvet ovaat tuntuneet raskailta, saattaa syy hyvinkin piillä hämärässä. Talviloman viettäminen etelän auringossa auttaa tietysti katkaisemaan pitkän hämärän aurinkoisella jaksolla.

Pysyvää apua lomaviikostakaan ei ole. Loppujen lopuksi kirkasvalolamppu on huomattavan edullinen vaihtoehto vaikkapa Thaimaan viikolle!

Oletko harkinnut kirkasvalolampun hankkimista? Sokoksen verkkokaupasta voit tilata hyvän kirkasvalolampun kohtuuhinnalla!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!