Unettomuus – nukahda luonnollisin keinoin

Lähes kaikki aikuiset kärsivät ajoittain nukahtamisvaikeuksista tai heräävät kesken yöunien. Toisinaan unettomuus on toistuvaa ja pitkäaikaista. Unettomuuteen voit etsiä helpotusta myös lääkkeettömin keinoin.

Suomessa varsinkin kesäaikaan valoisuus tekee nukahtamisesta vaikeaa. Itse olen jo vuosien ajan käyttänyt makuuhuoneessa pimennysverhoja, joiden avulla saan makuuhuoneen pimeäksi myös keskikesän valoisien öiden aikana. Pimennysverhot ovatkin ehdoton ykkössuositukseni nukahtamisvaikeuksista kärsivälle.

Valeriaana rauhoittaa, muttei turruta

Monia luontaistuotteita ja rohtoja on käytetty unettomuuteen jo ikimuistoisista ajoista alkaen. Nykyään näistä tunnetuin lienee valeriaana eli rohtovirmajuuri.

Valeriaanasta käytetään rohdosvalmisteena kasvin juurta ja juurakoita. Niiden ainesosat rauhoittavat ja rentouttavat myös lihaksia. Sen ansiosta valeriaanaa sisältävät luontaistuotteet helpottavat nukahtamista.

Kamomillateetä illalla

Kamomilla on toinen vuosituhansien takaa tunnettu rauhoittava lääkekasvi, jota voidaan käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti. Jo antiikin lääkäri Galenos suositteli kamomillaa erityisesti unettomuuteen.

Keskiajan luostareissa kamomillaa viljeltiin hyötykasviksi — eikä ihme, sillä kansanlääkinnässä kamomilla kelpasi yhtä hyvin ruoansulatuksen kuin kuukautiskipujenkin hoidoksi.

Unettomuudesta kärsiville myydään esimerkiksi Saksassa yleisesti kamomillateetä. Suomessa kamomillateetä voit ostaa ainakin hyvinvarustelluista luontaistuotekaupoista.

Laventeli on vähemmän tunnettu rohto

Laventeli on meillä vähemmän tunnettu rohto. Itse törmäsin laventeliin ensimmäistä kertaa asuessani Saksassa — siellä tuoksuvaa, hiukan rosmariinia muistuttavaa kasvia näkyi kukkapenkeissä.

Voimakkaan tuoksunsa ansiosta laventelia on käytetty myös ruokien maustamiseen. Laventelin lehdet sopivat hyvin esimerkiksi liharuokiin. Sen siniset kukat taas sopivat makeiden jälkiruokien koristeluun.

Laventelia käytetään aromaterapiassa rauhoittavana tuoksuna. Voit esimerkiksi tuoksuttaa laventelilla kylpyveden tai hieroa iholle laventeliöljyä.

Vaihda kahvi ja tee rooibokseen

Jos kärsit unettomuudesta, kannattaa sinun ehdottomasti luopua iltakahvin juomisesta. Vaikka et tuntisikaan enää kofeiinin piristävää vaikutusta, saattaa se vaikeuttaa nukahtamistasi tarpeettomasti.

Itse olen lopettanut myös teen nauttimisen illalla. Teen ja kahvin sijaan saatan keittää itselleni kupposen kofeiinitonta rooibos-juomaa. Se ei turhaan piristä minua silloin, kun minun pitäisi jo suuntautua kohti yöpuuta.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!