Valkosipuli auttaa flunssaan ja on hyväksi sydämelle

Valkosipuli on paitsi mauste, myös varhaisimpia ihmiskunnan tuntemia lääkekasveja. Sitä viljeltiin sekä Kaksoisvirranmaassa että muinaisessa Egyptissä. Egyptissä valkosipulia käytettiin esimerkiksi päänsäryn, puremien, matojen ja kasvaimien hoitoon. Nykyään monet luontaistuotteet sisältävät valkosipulia.

Valkosipulin tehoon on luotettu vuosituhansien ajan

Muinaisessa Kreikassa valkosipulia ripustettiin synnytyshuoneeseen. Sen uskottiin suojelevan vastasyntynyttä noituudelta ja sairauksilta. Myuös urheilijat käyttivät valkosipulia voimistaakseen itseään. Sotilaat taas arvelivat valkosipulin parantavan taistelutahtoa.

Kuvassa valkosipuli.Valkosipulin hajuun on aina suhtauduttu kielteisesti. Egyptiläisiä kutsuttiin valkosipulin syömisen takia lemuajiksi. Kreikassa taas yläluokka piti valkosipulin hajua vastenmielisenä, ja valkosipulinsyöjiltä kiellettiin osallistuminen eräisiin uskonnollisiin juhliin. Hajua on kuitenkin helppo lievittää pureskelemalla persiljaa.

Lääketieteen isänä tunnettu Hippokrates tunsi valkosipulin voiman. Hän käytti valkosipulia ruokahaluttomuuden, ummetuksen, keuhkotaidin, lepran, tulehdusten ja haavojen hoitamiseen. Lisäksi hän määräsi valkosipulia virtsanerityksen lisäämiseen ja synnytyskipujen lieventämiseen.

Myös muinaisessa Roomassa syötiin rutkasti valkosipulia. Claudios Galenos kutsui valkosipulia edulliseksi yleislääkkeeksi, joka vastasi hyvin aikakauden kalliimpia lääkkeitä.

Varhaisin tunnettu tieto valkosipulista Suomessa liittyy flunssaan. Vuonna 1555 kuningas Kustaa Vaasa määräsi, että Helsingistä on lähetettävä paljon valkosipulia Viipuriin. Viipurissa sotilaat näet olivat pahan flunssaepidemian kourissa.

Valkosipuli tutkimuskohteena

Viime vuosikymmeninä tieteellinen kiinnostus valkosipulia kohtaan on ollut runsasta. 1990-luvun tutkijat keskittyivät neljään tutkimuskohteeseen:

 • sydän ja verisuoni
 • syöpä
 • antimikrobinen vaikutus
 • antioksidatiivinen vaikutus

Valkosipulilla on monia sydämeen ja verisuoniin liittyviä myönteisiä vaikutuksia. Se esimerkiksi parantaa ikääntyvien ihmisten aortan elastisuutta, laajentaa verisuonia ja hidastaa sydämen sykettä. Se estää verihiutaleiden kokkareitumista yhtä tehokkaasti kuin asipiriini. Lisäksi valkosipuli ehkäisee arterioskleroosia eli valtimonkovettumistautia ja vähentää kolesterolia.

Allisiini ja ajoeeni – valkosipulin tehoaineet

Valkosipulin sisältämä allisiini ja ajoeeni estävät mikrobien ja sienten kasvua ilmeisesti RNA-synteesiä estämällä. Näin valkosipuli ehkäisee naisten virtsatietulehduksia, tuberkuloosia, ruokamyrkytyksiä ja hiivatulehduksia.

Valkosipuli tehoaa myös eräisiin iho-ongelmia aiheuttaviin sieniin. Se tehoaa myös joihinkin bakteereihin, jotka ovat kehittäneet vastustuskyvyn antiobiooteille. Valkosipuli irrottaa myös limaa ja hikoiluttaa. Se auttaa sekä fyysiseen että psyykkiseen rasitukseen.

Valkosipuli on helppokäyttöinen lääkeyrtti: kaikki valkosipulin osat ovat syötäviä. Yleisimmin käytetään valkosipulin kynsiä, mutta silputut versot sopivat miedomman makunsa mainiosti esimerkiksi salaatteihin tai muihin ruokiin mausteeksi.

Kapselina nautittu valkosipuli on hajuton

Jos valkosipulin maku tai haku tuntuvat vastenmielisiltä, voit käyttää valkosipulia myös kapseleina. Monet luontaistuotevalmistajat ovat ottaneet valkosipulikapselit tuotevalikoimaansa. Iho-ongelmissa valkosipulia käytetään ulkoisesti. Tällöin valkosipuli on hyvä sekoittaa öljyyn, sillä raaka valkosipuli saattaa muutoin ärsyttää herkkää ihoa liikaa.

Koska valkosipuli voi vähentää veren hyytymistä, valkosipulia kannattaa välttää ennen kirurgisia operaatiooita. Se voi myös vahvistaa aspiriiniin ja kalaöljyn veren hyytymistä ehkäisevä vaikutusta. Älä käytä valkosipulia sisältäviä luontaistuotteita, jos olet raskaana tai imetät.

Lähteet: Sinikka Piippo, Luonnon lääkeyrtit 3. Tammi 2005, s. 59–65.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 3.00 out of 5)
Loading...

Lukijoiden kokemuksia

2 vastausta artikkeliin ”Valkosipuli auttaa flunssaan ja on hyväksi sydämelle
 1. Erkki Sillanpää

  Olen syönyt valkosipulia 20 vuoden ajan, noin 3-5 kynttä päivässä. Olen myös juonut valkosipulivettä: 1-litraan laitetaan kokonain valkosipuli joka hienonnetaan jollain tehosekoitimella.
  hienonnetaan niin kauan että on kaikki kynnet on aivan hävinnyt. Sitten pistetään pulloon ja jääkaappiin. Vettä otetaan aamuin- illoin eli 2-kertaa päivässä, yksi ruokalusikallinen lasin pohjaan ja loput vettä. On tosi hyvä terveyspommi, sillä vedellä voi puhdistaa havoja myös.

 2. Raija

  Äidilläni oli Alzheimerin tauti, tosin ei Hän siihen kuollut vaan lääkärin armoon.
  Nyt oli juuri uusi tutkimus, Alzheimerin tautiin kuolleiden aivoista on löytynyt, sieni jota ei muilla ollut. Tehosta en tiedä, mutta kokeilen syön valkosipulia 4-6 kynttä päivittäin ihan kuutioin ja nielen veden kera. Hiusten pesun yhteydessä, murskaan 3-4 kynttä ja hankaan ne päänahkaan vedän päälle muovin ja käärin pyyhkeen annan olla 1-2 tuntia ja pesen pelkallä hoitoaineella.
  Voi olla että haisen valkosipulille, mutta en tupakalle viinalle likaiselle hajuvesille dödöille vaateidenhuuhteluaineille tai edes kahville. Tarkoitus on nyt 3 kk ainakin toimia näin ja kuunnella mahdollisia tuloksia. En edes puhu kokeilusta tutuille turhan löpinän välttämiseksi.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!