Luontaistuotteet unettomuuteen ja nukahtamiseen – valeriaana ja vaihtoehdot

Unettomuus vaivaa yhä useampia suomalaisia. Nukahtamislääkkeille on olemassa myös luonnollisia vaihtoehtoja, jotka voivat tuoda avun lievään unettomuuteen.


Valeriaana eli rohtovirmajuuri on varmasti tunnetuin unettomuuteen käytettävistä rohdoista. Varsinkin Saksassa ja muualla Keski-Euroopassa valeriaanaa sisältäviä luontaistuotteita myydään yleisesti apteekeissa, luontaistuotekaupoissa ja tavallisissa marketeissa.

Perinteisen kansanlääkinnän lisäksi tieteellinen tutkimus on löytänyt näyttöä sille, että valeriaana auttaa lievään unettomuuteen. Sen on havaittu helpottavan nukahtamista ja parantavan unen laatua.

Kuitenkaan valeriaanan tarkkaa vaikutusmekanismia ei tunneta. Lisäksi valeriaanan vaikutus on selvästi samaan tarkoitukseen käytettäviä lääkeaineita heikompi.

L-teaniini on teepensaan lehdistä saatava aminohappo, jolla on lievä rentouttava vaikutus. Teejuomassa on teaniinin lisäksi teiininä tunnettua kofeiinia, jonka vaikutus on piristävä. Siksi L-teaniinin rauhoittava vaikutus tulee paremmin esiin luontaistuotteissa.

L-tryptofaani on yksi kahdeksasta ihmiselle välttämättömästä aminohaposta. Se osallistuu prorteiinisynteesiin ja on serotoniinin ja melatoniinin esiaste. L-tryptofaani nostaa mielialaa ja helpottaa nukahtamista.

Nisäkkäiden aivoissa tryptofaanista muodostuu mielialaa, unta ja syömistä säätelevää serotoniinia. Käpyrauhasessa tryptofaanista muodostuu melatoniinia, joka säätelee ihmisen vuorokausirytmiä.

Erityisesti soija, juustot, liha, kala sekä monet pähkinät ja siemenet sisältävät runsaasti tryptofaania.

WHO suosittelee tryptofaanin päivittäiseksi annokseksi noin 3,5 mg painokiloa kohden. Siten 70 kilon painoisen ihminen tarvitse vuorokaudessa noin 240 mg tryptofaania. Keskimäärin saammekin jopa 900 mg tryptofaania päiväsässä.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!