Psyllium eli jänönratamo auttaa ummetukseen

Psyllium on erittäin kuitupitoista jauhetta, jota saadaan jänönratamon (Plantago ovata) siemenistä. Sitä käytetään leivonnassa ja ummetuksen hoitoon.

Psyllium eli jänönratamo. Kuva: Stacy Manson, Flickr.com.

Psylliumia saadaan ratamonsiemenistä

Psyllium on ravintolisä, jota käytetään yleisesti ummetuksen hoitoon. Ratamonsiemenen kuorista saatava jauhe on erittäin kuitupitoista, mikä edistyy ruuansulatuksen toimintaa.

Psyllium nautitaan esimerkiksi veteen sekoitetettuna. Runsas veden nauttiminen on muutenkin hyödyksi ummetuksen hoidossa.

Psylliumin vaikutus alkaa tavallisesti puolessa päivässä tai päivässä. Toisinaan sen vaikutus on tehokkaimmillaan vasta parin päivän kuluttua.

Psyllium ja laihdutus

Psyllium on tullut tunnetuksi myös laihduttajan apuna. Laihdutuksen kannalta psylliumin vaikutus perustuu siihen yksinkertaiseen tosiseikkaan, että kuidut pitävät vatsan vähäkuituista ruokaa pidempään täynnä.

Vaikkapa aamiaissmoothieen sekoitettu psyllium nostaa smoothien kuitupitoisuutta ja sitä kautta helpottaa painonhallintaa.

Psyllium ja leivonta

Vatsan ja suoliston toiminnan tehostamisen lisäksi – hiukan yllättäen – psylliumille on löydetty käyttöä gluteenittoman leivonnan raaka-aineena: se tuo taikinaan sitkoa ja kuohkeutta.

Psyllium sekoitetaan leivonnassa nesteeseen ja sen annetaan turvota kymmenisen minuuttia ennen jauhojen lisäämistä. Pari ruokalusikallista psylliumia on sopiva annostus yhtä nestelitraa kohden.

Plantago ovata kasvaa Aasiassa

Jänönratamo kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Afrikasta Länsi- ja Etelä-Aasian ulottuvalla vyöhykkeellä. Sieltä kasvi on levinnyt eri puolille maailmaa, esimerkiksi Kaliforniassa kasvia tavataan nykyään villinä.

Psyllium-ravintolisät kuuluvat kaikkien hyvinvarusteltujen luontaistuotekauppojen valikoimiin.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 3.00 out of 5)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!