Stevia on luonnon supermakea makeutusaine

Stevia saapuu lähiviikkoina toden teolla Suomeen: Etelä-Amerikasta kotoisin oleva stevia on hyväksytty EU:ssa virvoitusjuomien makeutusaineeksi. Sen vuoksi saat pian myös lähikaupastasi steviaa sisältäviä juomia.

Stevia rebaudina -kasvi tunnetaan Brasilian ja Paraguayn alkuperäiskansojen keskuudessa makealehtenä. He ovat jo satojen vuosien ajan osanneet makeutttaa juomansa ja ruokansa stevian avulla.

Steviaa on käytetty vuosisatojen ajan

Stevia rebaudina kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Amerikassa. Nykyään sitä viljellään Latinalaisen Amerikan lisäksi myös Aasiassa ja Lähi-Idässä.

Viljellyn stevian lehdistä voidaan valmistaa stevioliglykosideja. Se on jopa 300 kertaa ruokasokeria makeampaa.

Kuvassa kukkiva stevia rebaudina.Marraskuussa 2011 Euroopan Unioni vihdoin hyväksyi steviaglykosidien käytön elintarvikkeiden makeutusaineena. Elintarviketeollisuus onkin jo kertonut tuovansa vielä tämän vuoden puolella markkinoille stevialla makeutettuja juomia.

Elintarvikkeiden tuoteselosteissa stevian tunnistat E-koodista E960. E-koodilla varustetut lisäaineet voivat siis olla puhtaasti luonnosta peräisin olevia aineita. Stevian lisäksi tällaisia lisäaineita ovat esimerkiksi C-vitamiini ja beetakaroteeni.

300 kertaa sokeria makeampi ja kaloriton

Todennäköisesti steviasta tulee erittäin suosittu makeutusaine terveystietoisten eurooppalaisten kuluttajien keskuudessa.

Tähän on kaksi syytä: stevian luonnollisuus ja sen kalorittomuus.

Kalorittomuuden ansiosta stevia sopii mainiosti erilaisten kevytjuomien makeutusaineeksi.

Luonnollisuus taas sopii niille kuluttajille, jotka suhtautuvat epäluuloisesti keinotekoisiin makeutusaineisiin.

Sen vuoksi stevialle voikin ennakoida todellista voittokulkua trendikkäiden hyvinvointijuomien makeuttajana.

Steviaa sisältävät luontaistuotteet jo nyt kaupoissa

Vaikka stevia on vasta nyt tulossa toden teolla markkinoille, on sitä myyty terveystietoisille kuluttajille jo vuosien ajan.

Tälläkin hetkellä luontaistuotteita myyvissä liikkeissä on tarjolla stevia rebaudinasta uutettua jauhetta. Sitä ei kuitenkaan ole voitu markkinoida makeutusaineena, vaan luontaistuotekaupat ovat tarjonneet sitä kosmeettisena tuotteena.

Tilaa CocoVi Steviaa Hyvinvoinnin tavaratalosta!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!