Kasviestrogeeni ja vaihdevuodet – luontaistuotteet vaihdevuosiin

Naisten hormonitoiminnan väheneminen aiheuttaa erilaisia vaihdevuosivaivoja. Näistä tavallisimpia ovat kuumat aallot ja yöhikoilu. Toisinaan näihin liittyy mielialan vaihtelua, hermostuneisuutta, masennusta ja haluttomuutta. mature-857525_640

Hormonitasapainon vaihteluun liittyy monia, yllättäviäkin vaivoja ja oireita. Jotkut naiset saavat vaivakseen selkäkipuja ja lonkkavaivoja.

Toisia vaivaa päänsärky tai ummetus. Kolmansille ei seksi enää maistu. Toisinaan vaivat johtavat sairauslomaan, työuupumukseen tai masennukseen.

Vaihdevuosiin liittyvät oireet ja niiden hankaluus vaihtelee siis suuresti, aivan naisesta riippuen. Monet oireista ovatkin sellaisia, että harva oivaltaa niiden edes liittyvän vaihdevuosiin.

Luontaistuotteet vai hormonihoito?

Hormonihoito ei suinkaan ole ainoa apu vaihdevuosiin ja niistä aiheutuviin oireisiin.

Monet ovat saaneet apua elämäntaparemontista ja ruokavalion korjaamisesta aikaisempaa terveellisemmäksi: kasvikset, vihannekset, hyvät öljyt, pähkinät ja kala kannattaa ottaa viimeistään tässä elämänvaiheessa kiinteäksi osaksi ruokavaliota.

Useat luontaistuotteet tuovat helpotusta vaihdevuosiin. Vaihdevuosiin liittyviin vaivoihin käytetään monenlaisia luontaistuotteita. Niiden vaikutukset ovat yksilöllisiä, minkä vuoksi vasta kokeilu selvittää sinun kohdallasi parhaiten vaikuttavat luontaistuotteet.

Kasviestrogeeni korvaa oman estrogeenin

Vaihdevuosissa naisen hormonitoiminnot vähenevät, mikä aiheuttaa erilaisia vaihdevuosivaivojai. Eräät kasvit ja kasviperäiset luontaistuotteet sopivat kuitenkin hormonitoiminnan tasapainottamiseen. Näitä ovat  esimerkiksi:

  • soija
  • helokkiöljy
  • villijamssi
  • damiana.

Lisäksi salvia saattaa auttaa hikoiluun ja tyrniöljy limakalvojen kuivumiseen. Näiden lisäksi kannattaa syödä E-vitamiinia ja maitohappobakteereja. Viimeksimainittu auttaa elimistöä hyödyntämään luontaistuotteiden sisältämiä kasviestrogeeneja.

Vaihdevuosiin saapuneen naisen kannattaa myös pitää huolta riittävästä kalsiuminsaannista. Vaihdevuosiin liittyvien oireiden lievittämiseen käytetyt luontaistuotteet täydentävät elimistön omia estrogeenivarastoja.

Soija sopii vaihdevuosiin

Erityisesti soija sisältää runsaasti ihmiselimistön tuottamaa estrogeenia muistuttavia isoflavoneja. Soijan isoflavonit ovat

  • genisteiini
  • daidseeni
  • glysiteeni.

Näistä syntyy suolistossa ekvuolia, joka on kasviestrogeenien aktiivinen muoto. Yksilöllisesti on suurie eroja siinä, kuinka hyvin elimistö kykenee tuottamaan ekvuolia kasvisestrogeenista. Erojen taustalla vaikuttaa mm. suoliston mikrobitasapaino. Maitohappobakteerien lisääminen ruokavalioon auttaa merkittävästi ekvuolin muodostumista.

Soijaruokien ja erilaisten soijavalmisteiden vaikutusta vaihdevuosivaivoissa on tutkittu useissa tutkimuksissa. Tutkimustulokset ovat osin ristiriitaisia, vaikka tutkimukset antavat tukea monien naisten myönteisille kokemuksille kasviestrogeeneja sisältävän ruokavalion vaikutuksesta. Ruokavalion ja luontaistuotteiden vaikutus tulee kuitenkin esille vasta useiden viikkojen, kenties kuukausien käytön jälkeen.

Femisoija on viime aikoina suosituksi tullut soijavalmiste, joka sopii mainiosti esimerkiksi myslin tavoin nautittavaksi. Femisoija sisältää soijan lisäksi myös pellavansiemeniä ja ruusunmarjaa. Femisoija kuuluu hyvinvarusteltujen luontaistuotekauppojen valikoimiin.

Myös muut luontaistuotteet sisältävät kasviestrogeeneja

Soija ei ole ainoa vaihdevuosiin helpotusta tuova ravintoaine.

Apteekeissa ja verkkokaupoissa myydään monia muitakin naisten hormonitasapainoon vaikuttavia luontaistuotteita. Näistä kiinnostavimpia ovat eräät humalaa sisältävät luontaistuotteet.

Humala nimittäin sisältää hopeiini-kasviestrogeenia, joka toimii elimistön oman estrogeenin tavoin. Tutkimusten mukaan humalan hopeiini on voimakkain tunnettu fytoestrogeeni.

Parhaat luontaistuotteet vaihdevuosiin löydät Hyvinvoinnin tavaratalosta!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!