Krilli & krilliöljy on omega-3-rasvahapon arvokas lähde

Vanhempi polvi luottaa kalanmaksaöljyyn, mutta nuoremmat kuluttajat ovat löytäneet omega-3-rasvahapot. Näitä monin tavoin terveydelle hyödyllisiä rasvahappoja saadaan esimerkiksi kaloista ja pähkinöistä — sekä monista markkinoille tulleista ravintolisistä. Niistä krilliöljy on vielä monille uusi tuttavuus.

Kuvassa antarktiksen krilli, josta saadaan esimerkiksi omega-3-rasvahappoja.

Antarktiksen krilli (kuva: Uwe Kils, CC 3.0-lisenssi)

Krilli lienee vähemmän tunnettu, mutta varsin tärkeäksi noussut rasvahappojen lähde. Mutta mikä tämä mystiseltä kuulostava krilli oikein on? Entä mitä krilliöljy oikein on, ja miksi sitä kannattaa nauttia?

Krilli on pieni äyriäinen

Krilli on pieni ulkonäöltään katkarapuja muistuttava läpikuultava äyriäinen. Niiden koko vaihtelee yhden ja kymmenen sentin välillä. Krillin läheisimpiä sukulaisiä ovat ravut ja katkaravut.

Aikaisemmin krillit tunnettiin loistorapuina, sillä suurella osalla krilleistä on valoa tuottavia elimiä. Niiden ansiosta krillit hohtavat valtameren pimeydessä.

Krilli ei ole yksi laji, sillä krillejä tunnetaan noin 85 eri lajia. Tärkeimpiä lajeja ovat kuuden sentin mittaiseksi kasvava eteläisten napa-alueiden etelänkrilli (Euphasia superba), tyynenmerenkrilli (Euphasia pacifica) ja Atlantin pohjoisosien pohjankrilli (Meganyctiphanes norvegica).

Krilli on valaiden ravintoa

Krillit elävät valtamerissä jättimäisinä parvina. Ne syövät kasviplanktonia ja toimivat itse varsinkin valaiden ravintona. Hetulavalaiden lisäksi hylkeet, kalat ja merilinnut syövät krillejä.

Krillin hyötykäyttö alkoi jo 1970-luvulla

Ihmiset alkoivat hyödyntää krilliä vasta muutama vuosikymmen sitten. Alkuvaiheissa Neuvostoliitto kalasti suurimman osan krillistä. Maan hajottua 1990-luvun alussa suurimmaksi krillinpyytäjäksi nousi Japani.

Krilliä pyydetään rehuksi, ihmisravinnoksi ja luontaistuotteissa käytettäväksi. Tätä nykyä merkittävä osa erittäin proteenipitoisista ja rasvaisista krilleistä päätyy kalanviljelylaitoksille rehuksi. Ihmisravinnoksi krillejä käytetään lähinnä Japanissa.

Krilliöljystä omega-3-kapseleihin

Viime vuosina hyvinvoinnistaan kiinnostuneet ihmiset ovat kiinnostuneet krilleistä saatavasta omega-3-rasvahaposta, koska niiden oletetaan olevan terveysvaikutuksiltaan jopa kalaöljyjä parempia.

Krilliöljyyn käytettävät krillit pyydetään eteläisen jäämeren alueelta. Antarktiksen alueen merivesi on erittäin puhdasta, minkä ansiosta krilleissä on poikkeuksellisen vähän haitallisia ympäristömyrkkyjä.

Krillipohjaisia omega-3-kapseleita myydään myös Suomessa.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!