Luontaistuotteiden riskit: Omega-3 ja leikkaukset

Luontaistuotteet ovat luonnonmukaisia, mutta se ei välttämättä tee niistä kaikissa tilanteissa turvallisia. Joissakin tapauksissa luontaistuotteet voivat aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia, heikentää lääkkeiden tehoa tai esimerkiksi vaikeuttaa välttämättömien leikkausten onnistumista.

Toisinaan onkin parasta jättää luontaistuotteet nauttimatta — joka tapauksessa sinun kannattaa keskustella luontaistuotteiden käyttämisestä lääkärisi kanssa.

Jos suvussasi esiintyy verenvuototaipumusta, tai tiedät että sunulla on joku veren hyytymistä heikentävä ominaisuus, on sinun ehdottomasti syytä välttää Omega-3-rasvahappovalmisteiden käyttämistä. Valitettavan harva suomalainen kuitenkaan tietää taipumuksestaan — usein taipumus ilmenee vaikkapa vain runsaina kuukautisina tai pitkään jatkuvana viisaudenhampaan poiston jälkeisenä verenvuotona.

Omega-3-rasvahapot pidentävät veren vuotoaikaa sekä vähentävät verihiutaleiden yhteenliittymistä. Normaalisti tästä on terveyden kannalta pelkkää hyötyä, sillä juuri tämän ominaisuuden ansiosta Omega-3-rasvahapot vähentävät sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Kuitenkin leikkauksen yhteydessä tämä muuten hyödyllinen ominaisuus muodostaa terveysriskin: verenvuoto on tavallista voimakkaampaa, lisäksi kalaöljy voi aiheuttaa tihkuvuotoa. Tällöin haavapintä tihkuu koko mitaltaan verta. Tämä on suuri riski esimerkiksi aivo-, maksa- tai silmäleikkauksissa. Sen vuoksi Omega-3-rasvahapot kannattaa varmuuden vuoksi jättää pois viimeistään muutamaa viikkoa ennen leikkausta.

Muista kuitenkin kertoa lääkärillesi Omega-3-kuuristasi, jos rasvahapot ovat täydentäneet ruokavaliotasi. Nykyään lääkärit osaavat kysyä potilailtaan Omega-3-rasvahappojen käyttämisestä, joten sinua erittäin todennäköisesti muistutetaan leikkauksen alla tästä riskistä.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Lukijoiden kokemuksia

2 vastausta artikkeliin ”Luontaistuotteiden riskit: Omega-3 ja leikkaukset
 1. Rainer Taavitsainen

  TRI Tolonen ei uskonut verenvuototaipumukseen, jota olen havainnut E-Epa lla, joten lähetin hänelle tämän artikkelin.

  t. RT

 2. Rainer Taavitsainen

  tässä TRI Tolosen vastaus viestiini artikkelinne johdosta:

  Löysit artikkelin, mutta kuka on sen kirjoittanut ja mihin tukimuksiin se perustuu. Vai perustuuko perättömiin huhuihin. Lähdekritiikkiä, kiitos. Älä viitsi enää mielailla minulle tällaisia turhuuksia.
  t Matti

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!