Rohdot

Lääkekasveja sisältävät luontaistuotteet ovat rohdosvalmisteita. Rohdoksia ovat esimerkiksi valeriaanan ja mäkikuisman kaltaiset kasvit. Lääkekasveja sisältävien luontaistuotteiden valvonta kuuluu Suomessa Fimealle (entinen Lääkelaitos).

Damiana – lemmenrohto ja rentouttava yrtti

Valokuvassa kukkiva damiana.

Rakkauden ja erotiikan kaipuu saa monet kokeilemaan lemmenrohtoina tunnettuja yrttejä. Yksi näistä on damiana, Turnera diffusa. Sen kerrotaan sekä rentouttavan että tehoavan lemmenrohtona.

Damiana kasvaa luonnonvaraisena Yhdysvaltain Texasissa, Karibialla ja latinalaisessa Amerikassa. Alueen intiaaniväestö on perinteisesti käyttänyt damianan lehtiä yrttiteen valmistamiseen. Lisäksi niitä on poltettu rauhoittavana suitsukkeena.
Lue loput

Guarana vie nälkää ja piristää

Guarana tuli 1990-luvulla tunnetuksi energiajuomien tuoteselosteista. Erittäin runsaasti kofeiinia sisältävä guarana, Paulliana cupana kasvaa Amazonin alueella. Monet piristävät ja energisoivat luontaistuotteet sisältävät guaranaa.
Lue loput

Punahattu tehoaa flunssan oireisiin

Punahattu, echinacea purpurea, kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Amerikassa. Euroopassa sitä viljellään koriste- ja lääkekasvina. Punahattua sisältävät luontaistuotteet sopivat erityisesti flunssan oireiden lievittämiseen.

Amerikan intiaanit käyttivät punahattua monipuolisena lääkekasvina. Erityisen hyödyllisenä intiaanit pitivät punahattua haavojen, hyönteisten pistosten, käärmeenpuremien ja tulehdusten hoitamisessa. Lisäksi intiaanit pureskelivat punahattua hammassäryn helpotukseksi ja keittivät siitä teetä sekä vilustumisen ja kuumeen lievittämiseksi.
Lue loput

Ginseng vahvistaa yleiskuntoa ja piristää

Valokuvassa kuivattuja ginseng-juuria.

Ginseng-juuri (Panax ginseng) vahvistaa yleiskuntoa ja auttaa elimistöä sopeutumaan rasitukseen. Ginseng sisältää vitamiineja, steroleja ja aminohappoja. Ginsengin saponiinit puolestaan piristävät, vähentävät väsymystä ja parantavat muistia.
Lue loput

Ruusujuuri tuo arktista energiaa

Rhodiola rosea

Ruusujuuri (Rhodiola rosea) on uudehko tuote luontaistuotteiden markkinoilla, vaikka monet ovat luottaneet sen hyvinvointia edistävään vaikutukseen jo yli kolmen vuosituhannen ajan.
Lue loput