Ginseng vahvistaa yleiskuntoa ja piristää

Ginseng-juuri (Panax ginseng) vahvistaa yleiskuntoa ja auttaa elimistöä sopeutumaan rasitukseen. Ginseng sisältää vitamiineja, steroleja ja aminohappoja. Ginsengin saponiinit puolestaan piristävät, vähentävät väsymystä ja parantavat muistia.

Aasiassa ginseng-juurta on käytetty vuosituhansien ajan yleisesti lääkekasvina. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen oppien mukaan ginseng lisää yang-energian kiertoa kehossa, parantaa mieskuntoutta ja vahvistaa sairauden jälkeen heikkoa toipilasta.

Valokuvassa kuivattuja ginseng-juuria.Ginseng ei kuitenkaan ole pelkkä potenssin parantamiseen sopiva rohto, sillä se sisältää esimerkiksi

  • vitamiineja
  • steroleja
  • aminohappoja
  • saponiineja

Ginseng-juuren vaikutukset

Ginseng-juuren sisältämistä yhdisteistä kiinnostavimpia ovat saponiinit. Ne nimittäin

  • vähentävät väsymystä
  • vähentävät stressiä
  • parantavat muistia
  • parantavat vastustuskykyä

Näiden vaikutusten lisäksi ginsengin kerrotaan rakentavan kudoksia, minkä vuoksi myös urheilijat saattavat käyttää ginsengiä suoritustensa parantamiseksi dopingin avulla.

Monipuolisten vaikutustensa vuoksi ginsengiä suositellaan sairaudesta toipuville kohottamaan yleiskuntoa. Samoin stressistä kärsivä voi yrittää piristää oloaan ginsengin avulla.

Ginseng vaikuttaa siis monessa suhteessa samalla tapaa kuin arktisten alueiden ruusujuuri, jonka uskotaan auttavan stressistä palautumisessa ja lievässä masennuksessa. Toinen samantapainen juuri on Perun Andien korkeilla rinteillä kasvava maca.

falling-man

Ginseng-juuren annostus korkeintaan 2 g/vrk

Ginseng on otettu Lääkelaitoksen lääkeluetteloon, joten sitä voidaan pitää ainakin jossakin määrin toimivana rohdoksena.

Ginsengin suositusannos on korkeintaan 2000 mg vuorokaudessa. Tätä ei pidä ylittää, koska seurauksena voi olla vatsavaivojen lisäksi maksan ja munuaisten rasittuminen.

Ginsengiä sisältävät luontaistuotteet eivät sovi myöskään verenpainepotilaille tai veren hyytymistä ehkäisevää lääkitystä käyttäville. Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että ginseng voimistaisi veren ohentamiseen käytettyjen lääkkeiden vaikutusta.

Raskauden ja imetyksen aikana ginsengiä ei ole tulisi käyttää.

Varsinaisia sivuvaikutuksia ginsengillä on havaittu vain harvoin. Suurilla annoksilla ja pitkäaikaisessa käytössä on tosin havaittu esimerkiksi rauhattomuutta, unettomuutta ja ripulia. Tämän vuoksi ginsengin käyttöä tulisi lopettaa kolmen kuukauden jälkeen.

Ginseng saattaa kohottaa verenpainetta.

Ginseng-juuren maahantuonti on kiellettyä

Ginseng on kotoisin Itä-Aasiasta, Mantsurian ja Korean vuoristoseuduilta. Nykyään sitä viljellään eri puolilla Itä-Aasiaa ja Venäjällä. Samat maat tuottavat myös ginsengiin perustuvia luontaistuotteita ja rohdoksia.

Rohdokseksi käytetään 4-6 vuoden ikäisen ginsengin juuria. Valmistusmenetelmän mukaan puhutaan punaisesta ja valkoisesta ginsengistä.

Valkoista ginsengiä saadaan, kun juuret pestään, kuoritaan ja kuivataan joko auringosssa tai 100-200 asteen lämmössä. Tällöin juuren tumma kuori poistuu.

Punaista ginsengiä saadaan aikaan, kun kerättyjä juuria käsitellään kahden, kolmen tunnin ajan 120-130-asteisella vesihöyryllä. Tämä saa juuret muuttumaan punavärisiksi.

Ginseng-juuri luokitellaan vahvaksi lääkeaineeksi, minkä vuoksi juuren maahantuonti on kiellettyä. Kuitenkin sen tuominen uutteena on sallittua.

Ginsengin kasvatus Suomessa

Ginsengin kasvatusta Suomessa on kokeiltu lähinnä amerikanginsengin osalta. MTT:n tutkimuksessa ginsengiä kasvatettiin kasvihuoneessa ja avomaalla. Osa ginsengistä kylvettiin, osa istutettiin taimina.

MTT:n mukaan kasvitaudit ovat huomattava ongelma ginsengin viljelyssä. Erilaisten tautien vuoksi ginseng kasvoi huonosti, eivätkä kasvit olleet pitkäikäisiä. Tautien lisäksi routa, kosteus, hyönteiset, etanat ja hiiret tekivät tuhoha. Siten kylvetyistä kasveista selvisi viiden kasvukauden ikään vain 20 %, taimena istutetuista puolet.

Sinällään Suomessa kasvatetun ginsengin juuren laatu oli hyvä. Kuitenkaan selvityksen perusteella ainakaan amerikanginsengin kaupallinen viljely Suomessa ei kannata.

Lähteet:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!