Guarana vie nälkää ja piristää

Guarana tuli 1990-luvulla tunnetuksi energiajuomien tuoteselosteista. Erittäin runsaasti kofeiinia sisältävä guarana, Paulliana cupana kasvaa Amazonin alueella. Monet piristävät ja energisoivat luontaistuotteet sisältävät guaranaa.

Brasiliassa guaranaa käytetään runsaasti erilaisten virvoitusjuomien raaka-aineena. Jalkapallon ja superfoodien maassa guaranaa sisältäviä limonadeja kulutetaan jopa enemmän kuin tunnettuja colajuomia! Brasilian lisäksi guarana-limonadeja nautitaan erityisesti Perussa ja Paraguayssa.

Perinteisesti guaranan siemeniä on käytetty esimerkiksi

  • päänsärkyyn
  • kuumeeseen
  • stimuloimaan ja lisäämään halukkuutta
  • virvoitusjuomana
  • piristävänä aineena

Guarana sisältää runsaasti kofeiinia

Guaranan kofeiinipitoisuus on huomattavan korkea. Guaranan siemenissä on kofeiinia 4-8 %, kun kahvinpavuissa on vain 1-2,5 % kofeiinia.

Sen vuoksi guarana-uutteella on selvästi muistia, pirteyttä ja mielialaa kohottavia vaikutuksia.

Näiden lisäksi tutkimuksissa on havaittu kognitiivisten kykyjen parantuvan guaranan vaikutuksesta. Ilmeisesti kyse on pitkälti kofeiinin vaikutuksesta.

Guarana lisää kylläisyydentunnetta

Alustavien tutkimusten perusteella guarana saattaa vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti ihminen tuntee itsensä kylläiseksi.

Vuonna 2001 julkaistun tutkimuksen mukaan yrttisekoitus, joka sisälsi yerba matea, guaranaa ja damianaa auttoi selvästi painonpudotuksessa. Tutkijat eivät kuitenkaan ottaneet kantaa siihen, mikä osuus guaranalla oli painonpudotuksessa.

Tutkimuksen perusteella nykyään monet yrtteihin perustuvat luonnonmukaiset laihdutusvalmisteet sisältävät guaranaa. Joidenkin lähteiden mukaan juuri kofeiini auttaa aineenvaihduntaa toimimaan tehokkaammin. Lisäksi kofeiini piristää, mikä voi saada sinut liikkumaan aikaisempaa enemmän.

Guarana-jauhe on saapunut luontaistuotehyllyihin

Guarana-jauheen käyttäminen on helppo tapa lisätä tämä superruoka omaan ruokavalioon: guarana-jauhetta saa nykyään luontaistuotekauppojen lisäksi hyvinvarustelluista marketeista.

Guarana-jauhetta kannattaa ainakin aluksi annostella varovasti. Esimerkiksi aamiaisjugurttiin voit hyvin sekoittaa puoli teelusikallista guaranaa. Paljaan guaranan maku on melko kitkerä, joten pelkkään veteen sekoitettuna sitä ei kannata nauttia – sen sijaan guarana-jauhe on erinomainen lisäys vaikkapa hedelmäsmoothieen.

Guaranaa pidetään turvallisena

Guaranaa pidetään yleensä turvallisena luontaistuotteena. Koska kyse on kuitenkin piristävästä stimulantista, kannattaa siihen suhtautua asianmukaisella varovaisuudella.

Runsaan kofeeinipitoisuuden vuoksi kofeiinille yliherkkien ei pitäisi käyttää guaranaa sisältäviä juomia. Sama koskee raskaana olevia ja imettäviä naisia sekä pieniä lapsia.

Guaranaa sisältäviä tuotteita löydät hyvinvarustelluista luontaistuotekaupoista. Guarana-jauhe sopii mainiosti oman supersmoothien osaksi!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!