Laventeli – ihastuttavalta tuoksuvan rohdon kasvatus, käyttö ja vaikutus

Laventeli on kaunis, monivuotinen tuoksuva kasvi. Keski-Euroopassa ja meillä sitä käytetään hajusteena ja koristekasvina.


laventeli

Laventelin käyttö rohtona

Laventelista käytetään rohdoksi kukkia ja kukkivia versoja. Laventelin vaikuttava aine on juuri sen sisältämä eteerinen, tuoksuva öljy. Sen sanotaan rentouttavan, alentavan verenpainetta ja laukaisevan kouristuksia.

Tuoreesta tai kuivatusta laventelista voi tehdä yrttiteetä, jonka kerrotaan auttavan unettomuuteen, päänsärkyyn ja ruoansulatuksen vaivoihin. Teen lisäksi voit käyttää laventelia myös kylpyvedessä: vaikka laventeli ei tehoaisikaan, saat ainakin kylpeä miellyttävän tuoksuisessa kylpyhuoneessa!

Laventeliöljy on hyväksi iholle

Laventelin eteerinen öljy on myös hyväksi iholle, sillä se ehkäisee tulehduksia, tappaa bakteereita ja auttaa haavoja arpeutumaan. Laventelia onkin käytetty ulkoisesti auringonpolttamien ja hyönteisten pistojen lievittämiseen.  Laventeliöljyä voidaan käyttää myös sisäisesti tarkoitusta varten valmistettujen kapseleiden muodossa. Laventeliöljy sopii myös hierontaan.

Laventeliöljyn vaikutuksia on todettu myös tieteellisesti: hiirillä tehdyissä tutkimuksissa on havaittu laventeliöljyn rauhoittava vaikutus. Kliinisissä kokeissa taas laventelin on havaittu lievittävän Alzheimer-potilaiden käyttäytymistä, vähentävän stressiä ja parantavan vauvojen unta, lievittävän kiputiloja, pelkoa ja ahdistusta.

Laventeliöljy kuuluu useiden tunnettujen luontaistuotevalmistajien valikoimaan.

Laventeli – tuoksupussien yleinen osa

Laventlin tuoksu sopii paitsi tuholaisia karkottamaan, myös tuomaan raikasta tuoksua kotiin.

Kuivatuilla laventelinkukilla täytetty harsokangaspussi pitää liinavaatekaapista ötökät etäälä ja antaa ihastuttavan tuoksun tyynyliinoille ja lakanoille.

Laventelin kasvatus – ruukussa, parvekkeella tai ikkunalaudalla

Laventelista on olemassa useita eri lajeja. Osa niistä on hybridilajikkeita, joiden eteerisen öljyn laatu on aitoa laventelia heikompi – mutta kukat sitäkin näyttävämpiä.

Jos tarkoituksesi on viljellä laventelia nimenomaan rohdoksi, kannattaa sinun kasvattaa tähkälaventelia (Lavandula angustifolia) tai ranskanlaventelia (Lavandula stoechas).

Laventeli vaatii aurinkoisen ja lämpimän kasvupaikan. Suomessa sellaiseksi käy lähinnä ikkunalauta tai kasvihuone – kesäaikaan lavantelin voi mainiosti siirtää parvekkeelle tai pihalle. Laventelille sopii kalkkipitoinen, hiekansekainen multa. Ravinteikkaassa maassa kasvatettu laventeli ei tuoksu yhtä voimakkaasti kuin vähäravinteisemmassa maassa kasvatettu laventeli.

Laventeli kukkii kesällä pitkään. Sen violetit kukat kaunistavat parvekettasi heinäkuusta syyskuulle saakka. Valitettavasti laventeli ei selviä Suomen kylmässä talvessa kuin satunnaisesti. Sen vuoksi laventelin suurimuotoinen viljely kannattaa suosiolla unohtaa. Talveksi laventeli on parasta siirtää sisälle tai muuhun viileän tilaan. Etelä-Suomen leudossa talvessa Laventeli voi talvehtia myös ulkona.

Laventelin kuivaaminen

Kuivattu laventeli tuoksuu pitkään hyvältä. Sitä käytetäänkin paljon kodin tuoksupusseissa ja raikasteena tuomassa luonnonmukaista hyvää tuoksua kemiallisten yhdisteiden sijaan.

Laventelin kuivaaminen on helppoa. Parhaat tuoksupussit saat keräämällä laventelin satoa kesä-elokuussa, kun kukinta on runsainta. Katkaise laventelin varret siinä vaiheessa, kun laventelin kukinnot ovat lähes avoimet.

Sen jälkeen kuivat laventelin oksat pieninä kipmmpuina varjoisassa, lämpimässä tilassa. Laventelin kuivaaminen onnnistuu kätevimmin, kun pujotat laventelikimput puhtaaseen paperipussiin. Silloin laventelista kenties putoavat kukat ja lehdet kertyvät kätevästi roskapusseihin!

Laventeli ruoanlaitossa

Laventelin tuoksu on voimakas, ja sen maku on vahva. Koska laventeli maistuu melko karvaalta, sitä käytetään lähinnä voimakkaan makuisten liharuokien maustamiseen. Laventeli kuuluukin yhtenä perinteisenä ainesosana provencen yrttimausteseokseen basilikan, rosmariinin ja timjamin ohella.

Liharuokien lisäksi voit käyttää laventelia tuomassa hurmaavaa tuoksua esimerkiksi leivonnaisiin, jälkiruokiin ja juomiin. Helppo tapa kokeilla laventelin käyttöä on tehdä laventelilla maustettua sokeria: kaada säilytysastiaan tavallista kidesokeria ja lisää joukkoon muutama lusikallinen laventelinkukkia. Samalla tavalla voit maustaa myös sormisuolaa.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!