Punahattu tehoaa flunssan oireisiin

Punahattu, echinacea purpurea, kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Amerikassa. Euroopassa sitä viljellään koriste- ja lääkekasvina. Punahattua sisältävät luontaistuotteet sopivat erityisesti flunssan oireiden lievittämiseen.

Amerikan intiaanit käyttivät punahattua monipuolisena lääkekasvina. Erityisen hyödyllisenä intiaanit pitivät punahattua haavojen, hyönteisten pistosten, käärmeenpuremien ja tulehdusten hoitamisessa. Lisäksi intiaanit pureskelivat punahattua hammassäryn helpotukseksi ja keittivät siitä teetä sekä vilustumisen ja kuumeen lievittämiseksi.

1800-luvulla lääkärit alkoivat USA:ssa perehtyä punahatun käyttöön. Ensimmäinen punahattua sisältävä ”patenttilääke” tuli myyntiin jo vuonna 1870.

Antibioottien myötä punahattu unohdettiin

Aina 1920-luvulle saakka punahattu oli suuressa arvossa amerikkalaisten keskuudessa. Sitä pidettiin lähestulkoon kaikkeen tehoavana ihmelääkkeenä. Euroopassakin punahattu esiteltiin jo vuonna 1897.

Antibioottien myötä punahattu menetti aikaisemman asemansa, koska antibioottien todistettu teho oli selvästi punahattua parempi.

Vasta toisen maailmansodan jälkeen punahattua alettiin tutkia myös Euroopassa. Sen jälkeen punahattua sisältävät luontaistuotteet nousivat uuteen suosioon varsinkin Saksassa — ja sittemmin myös muualla Euroopassa.

Punahattua sisältävät luontaistuotteet ovat lääkelain alaisia

Suomessa punahattua sisältävät valmisteet ovat lääkelain alaisia tuotteita. Yleisimmin niitä käytetään

  • flunssan
  • vilustumisoireiden

lääkitsemiseen ja lieventämiseen. Nykyään tunnetuin punahattuvalmiste on varmasti Echinaforce, jota nimenomaan suositellaan vilustumiseen, yskään ja kurkkukipuun käytettäväksi.

Punahattu sisältää useita eri tehoaineita. Niistä tärkeimpiä ovat

  • alkyyliamidit
  • fenoliglykosidit
  • polysakkaridit.

Laboratoriokokeissa on havaittu, että punahattu

  • parantaa taudinaiheuttajien tunnistamista
  • stimuloi taudinaiheuttajia syöviä valkosoluja
  • aktivoi interferonia
  • lisää hyaluronidaasia

Sisäisesti ja ulkoisesti

Punahattu-uutetta käytetään sekä sisäisesti että ulkoisesti. Tällöin käyttötarkoitukset kuitenkin eroavat: sisäisesti punahattua suositellaan vilustumiseen, ulkoisesti haavoihin, tulehtumiin ja hyönteisten pistoksiin.

Kliiniset tutkimukset osoittavat, että Echinacea-tuotteiden käyttö vilustumisen ja flunssan yhteydessä on perusteltua. Kun rohdosta käytetään heti ensioireiden ilmaantuessa, flunssan kesto lyhenee ja oireet helpottuvat.

Flunssan alkaessa punahattuvalmistetta otetaan 1-5 päivän ajan isoja annoksia. Sen jälkeen annostusta vähitellen pienennetään.

Punahattua ei pidä käyttää, jos on allerginen mykerökukkaisille kasveille. Varsinaiset sivuvaikutukset ovat harvinaisia — kuitenkaan MS-, AIDS- tai tuberkuloosipotilaiden ei pidä käyttää punahattua.

Lähteet:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!