Ruusujuuri tuo arktista energiaa

Ruusujuuri (Rhodiola rosea) on uudehko tuote luontaistuotteiden markkinoilla, vaikka monet ovat luottaneet sen hyvinvointia edistävään vaikutukseen jo yli kolmen vuosituhannen ajan.
Ruusujuuri, rhodiola rosea.
Ruusujuuri kuuluu maksaruohokasvien heimoon. Ruusujuuri kasvaa luonnonvaraisena pohjoisten tunturiseutujen kosteikkojen läheisyydessä ja Alppien viileillä rinteillä noin 2200 metrin korkeudessa. Lisäksi  Pohjois-Amerikan ja Aasian arktiset vuoristoalueet kuuluvat ruusujuuren levinneisyysalueeseen.

Ruusujuuri kasvaa noin 30 cm korkuiseksi, koristeelliseksi ruohoksi. Koska ruusujuuren luonnolliset esiintymät ovat varsin rajallisia, kasvatetaan sitä nykyään sekä koriste- että lääkekasviksi käytettäväksi. Ruusujuuren kasvatus onnistuu myös Suomessa mainiosti!

Ruusujuurella on monenlaisia myönteisiä vaikutuksia:

  • auttaa palautumaan stressistä ja rasituksesta
  • auttaa lievän masennuksen hoidossa

Siperian kultajuuri tuoksuu ruusulle

Ruusujuuren nimi ei johdu sen ulkomuodosta tai keltaisesta kukinnosta, vaan ruusuntuoksuiselta juurakosta. Kuitenkin Venäjän Siperiassa kasvi tunnetaan kultajuurena, koska juuren uskotaan parantavan muistia ja keskittymiskykyä.

Varhaisimmat ruusujuurta koskevat tutkimukset ovatkin neuvostoliittolaisia. Neuvostoliitossa ruusujuurta alettiin tutkia jo 1940-luvulla. Aluksi tutkijat olivat kiinnostuneita selvittämään ruusujuuren toimivuutta osana urheilijoiden ruokavaliota.

Myöhemmin tutkittiin ruusujuuren mahdollista hyödyllisyyttä kosmonauttien ruokavaliossa. Tutkijoiden mukaan ruusujuuri auttoi sekä urheilijoita että kosmonautteja palautumaan stressistä ja rasituksesta.

Ruusujuuri parantaa mielialaa

Nykyään ruusujuurta käytetään eri puolilla maailmaa varsinkin mielialan kohentamiseen. Armenialais-ruotsalainen tutkimusryhmä on tutkinut ruusujuuren vaikutusta 18-70-vuotiaiden masennuspotilaiden hoidossa.

Tutkimuksessa tutkittiin ruusujuuresta saatavan SHR-5-uutteen vaikutusta kuuden viikon ajan. Tuolloin huomattiin, että ruusujuuriuute  lieventää selvästi masennusta, unettomuutta ja emotionaalista epävakautta. Placebo-ryhmässä ei havaittu vastaavia muutoksia.

Tutkijoiden johtopäätöksen mukaan ruusujuuren sisältämä SHR-5 tehoaa lievään ja keskivaikeaan masennukseen kuuden viikon jakson ajan käytettynä.

Ruusujuuri tuskin pidentää elinikää

Kalifornian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ruusujuuren on havaittu vaikuttavan myös hedelmäkärpästen terveyteen ja elinvoimaisuuteen. Runsaasti ruusujuurta syöneiden hedelmäkärpästen elinikä piteni peräti 10 prosentilla verrokkiryhmään nähden!

Tutkimus ei valitettavasti kelpaa osoitukseksi siitä, että ruusujuuri pidentäisi ihmisen elinikää. Kalifornian yliopiston professori Mahtab Jafari pitää kuitenkin ruusujuurta kiinnostavana tutkimuskohteena ikääntymisen estämisen kannalta – siksi myös me Hyvän olon verkkosivustolla seuraamme suurella kiinnostuksella ruusujuurta koskevaa uutisointia!

Ruusujuuren kasvatus Suomessa

Ruusujuurta kasvaa myös Suomen Lapissa luonnonvaraisena, mutta viljely on edellytys ruusujuuren hyötykäytölle. Jos kasvatat ruusujuurta puutarhassasi, voit jättää luontaistuotteet kaupan hyllylle!

Ruusujuuren kasvatus vaatii kuitenkin pitkäjänteisyyttä kasvattajaltaan. Ensimmäinen sato ruusujuuresta nimittäin voidaan korjata vasta muutaman vuoden kuluttua.

Viljelystä on kerätty kokemuksia sekä Lapissa että eteläisemmässä Suomessa. Koska kyse on arktisesta kasvista, kestää ruusujuuri mainiosti pakkasta ja routaa. Tilanne on hankalampi silloin, kun maa ei ole routaantunut. Silloin homeet ovat vaivanneet ruusujuuren juuristoa.

Taimikasvatus kannattaa

MTT aloitti jo 1990-luvun alkupuolella tutkimuksen pohjanruusujuuren viljelystä ja hyödyntämisestä. Tutkimustne perusteella käynnistyi myös ruusujuuren kaupallinen viljely Suomessa.

MTT:n mukaan ruusujuuren viljelyn suurimmat vaikeudet koskevat

  • viljelmän perustamista
  • sadonkorjuuta
  • kauppakunnostusta

Koska ruusujuuren pieni on hyvin pieni, on suorakylvön onnistuminen ongelmallista. Sen vuoksi MTT:n tutkijat suosittelevatkin istuttamaan taimet muovilla katettuun penkkiin. Menetelmä toimii hyvin, mutta tekee tietysti viljelystä kallista.

Taimikasvatus kestää jopa kaksi vuotta. Sen jälkeen taimet siirretään peltoon, jossa taimet kasvavat ja juurakot keräävät painoa. Kolmen vuoden peltokasvatuksen jälkeen ruusujuuren juurakko painaa tuoreena noin 500-800 grammaa.

Ruusujuuri vaatii kasvaakseen valoa, kosteutta ja runsaasti multaa. Taimet on hyvä kasvattaa mustalla mullalla peitetyissä penkeissä — sen ansiosta rikkaruohoja ei tarvitse kitkeä.

Rhodiola rosea

Ruusujuuren sadonkorjuu on käsityötä

Ruusujuuren sadonkorjuu on pitkälti käsityötä, vaikka nykyään jo testataan ja kehitetään varsinkin juurakon pesuun käytettäviä laitteistoja. Valitettavasti tehokas koneellinen pesu saattaa viedä mukanaan osan ruusujuuren vesiliukoisista tehoaineista.

Juurakot nostetaan kolmen, neljän peltokasvatusvuoden jälkeen maasta. Paras aika sadonkorjuuseen on varhaiskevät tai vaihtoehtoisesti lokakuu.

Sen jälkeen juurakot halkaistaan ja pestään. Tämän jälkeen juurakko kuivataan, mikä vaatii 7-10 vuorokautta 35-40 celsiusasteen lämmössä. Kuivaamista voidaan luonnollisesti nopeuttaa leikkaamalla juurakot ohuiksi paloiksi.

Lue lisää:

Ruusujuurta myydään nykyään useimmissa suomalaississsa luontaistuotekaupoissa. Onko sinulla omia kokemuksia ruusujuuren käytöstä ravintolisänä? Oletko kasvattanut ruusujuurta? Kerro kokemuksistasi blogin kommenteissa!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...