Valeriaana eli rohtovirmajuuri on ikivanha voimakasvi

Valeriaana, valeriana officinalis, tunnetaan Suomessa nimellä rohtovirmajuuri tai virmajuuri. Valeriaana on varsinkin Keski-Euroopassa suosittu luontaistuote, jota käytetään unettomuuden ja hermostuneisuuden lievittämiseen.

valeriaana eli rohtovirmajuuri

Rohtovirmajuuri kasvaa myös Suomessa

Virmajuuri on kotoisin Euroopasta ja Aasiasta. Täältä se on levinnyt muuttoliikkeen myötä myös Pohjois-Amerikkaan. Kaupallisiin tarkoituksiin virmajuurta viljellään lähinnä Englannissa sekä Keski- ja Itä-Euroopassa.

Rohtovirmajuuri eli valeriaana kuuluu myös Suomen luonnonvaraiseen kasvistoon. Se on useimmiten haaraton, 50-130 cm korkea kasvi, joka kukkii heinä-elokuussa. Virmajuuren kukinnot ovat valkoiset tai vaaleanpunaiset.

Luonnossa rohtovirmajuuri kasvaa varsinin kosteilla rannoilla, purojen varrella ja Etelä-Suomen niityillä.

Rohtovirmajuuren käyttö kansanlääkinnässä

Perinteisessä kansanlääkinnässä valeriaana oli todellinen yleislääke. Sitä käytettiin keskiajan Euroopassa esimerkiksi

  • lievittämään kouristuksia
  • lievittämään vatsavaivoja
  • unilääkkeenä
  • migreenin hoitamiseen

Rohtovirmajuuren maine levisi 1800-luvulla entisestään. Tuolloin valeriaanaa suositeltiin rauhoittavana lääkkeenä, jonka vasta barbituraatit korvasivat myöhemmin.

Nykyäänkin valeriaanaa käytetään osin samoihin tarkoituksiin: erityisesti sitä suositellaan rauhoittavan vaikutuksen ja unensaannin helpottumisen vuoksi.

Monet suomalaisetkin pitävät luontaistuotteita tähän käyttöön esimerkiksi nukahtamislääkkeitä tai rauhoittavia bentsodiatsepiineja parempana vaihtoehtona.

Rohtovirmajuuri vaikuttaa moneen

Myös tieteellisissä tutkimuksissa on havaittu, että valeriaana tehoaa lievään jännittyneisyyteen ja unettomuuteen.

Rohtovirmajuuren eli valeriaanan tarkka vaikutusmekanismi on tuntematon. Myös tutkimukset, jotka koskevat valeriaanan tehoa ovat päätyneet jossain määrin ristiriitaisiin tuloksiin.

Monissa tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että rohtovirmajuuri tai sitä sisältävät kapselit saattaa helpottaa nukahtamista ja parantaa unen laatua. Vaikutus on kuitenkin selvästi heikompi kuin samaan tarkoitukseen käytetyillä lääkkeillä. Keski-Euroopassa rohtovirmajuurta sisältäviä kapseleita ja teetä myydään yleisesti nukahtamista helpottamaan.

Rohdon vaikutus alkaa myös hitaasti — rohto alkaa rauhoittaa ja helpottaa nukahtamista vasta muutaman viikon säännöllisen käytön jälkeen. Kertaluonteisesti illalla otettuna sillä ei ole juurikaan vaikutusta nukahtamiseen.

Yhdysvaltalaisten tutkijoiden laajan tutkimusraportin mukaan (2007) valeriaanasta ei ole apua unettomuuden hoidossa. Euroopan lääkevirasto taas arvioi (2006), että valeriaanaa voidaan suositella lisäämään univalmiutta ja helpottamaan lievää jännittyneisyyttä.

Rohtovirmajuuren kasvatus Suomessa

Rohtovirmajuuren viljely onnistuu myös Suomessa. Puutarhassa rohtovirmajuuri viihtyy parhaiten, kun istutat sen kuohkeaan ja ravinnepitoiseen hiekkamoreenimaahan. Se pitää runsaasta auringonvalosta ja kosteahkosta kasvualustasta.  Jos taas kasvualusta on liian märkä, vaikeutuu juurten nostaminen syksyn sadonkorjuuaikaan. Hiekkapitoinen maa sekin helpottaa juurten nostamista ja puhdistamista.

Rohtovirmajuuresta käytetään rohdoksena kasvin juuria ja juurakoita. Ne kerätään aikaisintaan toisena kasvuvuonna joko tuoreena tai kuivattuna käytettäväksi. Usein kannattaa kuitenkin antaa valeriaanan kasvaa vielä vuoden ajan, sillä toisena kasvuvuonna juurakot ovat usein vielä pieniä.

Rohtovirmajuuri talvehtii myös meidän oloissamme vaikeuksitta, joten kotipuutarhurinkaan ei tarvitse huolestua rohdoksen kestävyydestä.

Teenä, puristeena tai uutteena

Rohtovirmajuurta sisältävät luontaistuotteet myydään useimmiten puristeina. Niiden lisäksi markkinoilla on myös virmajuuresta valmistettuja yrttiteevalmisteita.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että kyse on todella vaikuttavasta rohdoksesta. Valeriaanaa ei suositella käytettäväksi esimerkiksi leikkausten jälkeen tai jos maksan toiminta on häiriöitynyt. Samoin valeriaanaa tulisi välttää raskauden ja imetyksen aikana.

Kysy lääkärisi mielipidettä, jos aiot aloittaa säännöllisen valeriaanan käytön. Kyse on rohdosvalmisteesta, jolla voi olla yhteisvaikutuksia myös lääkkeiden kanssa!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...