Acai-marja on monipuolinen superfood – acain käyttö & ravintosisältö

Acai-marja aloitti maailmanvalloituksensa Latinalaisen Amerikan viidakoista. Acai-palmun (Euterpe oleracea) pyöreät violetit, viinirypälettä muistuttavat marjat sisältävät erittäin runsaasti antioksidantteja.

Acai-marjat tulevat Amazonin varrelta.

Acai-marja sisältää runsaasti antioksidantteja

Acai-marjat sisältävät runsaasti ihmisen tarvitsemia antioksidantteja. Antioksidantit auttavat elimistöä puolustautumaan stressiltä. Lisäksi ne ehkäisevät ja jarruttavat tulehduksia. Siksi antioksidanteilla oletetaan olevan myönteisiä vaikutuksia esimerkiksi:

 • allergioissa
 • astmassa
 • reumassa
 • sydän- ja verisuonitaudeissa
 • masennuksessa
 • syövässä

Acai-marjat sisältävät vielä enemmän antioksidantteja kuin kotoiset superfoodimme mustikka, karpalo ja puolukka. Siten sen terveysvaikutukset lienevät samansuuntaisia, mutta parempia.

Acai-marja sisältää tämän liusäksi runsaasti antosyaaneja ja flavonoideja. Antosyaanit ovat punaisia, violetteja ja sinisiä väriaineita, joita esiintyy eräiden kasvien solunesteessä. Suomessa antosyyneja esiintyy vaikkapa mustikassa tai syksyn punakeltaiseksi värjäämissä vaahteranlehdissä.

Osa Amazonin alueen perinteistä ruokavaliota

Monin paikoin latinalaisessa Amerikassa acai-marja ja palmunydin ovat tärkeä osa perinteistä ruokavaliota. Esimerkiksi Amazonin alueella peräti 42 % asukkaiden päivittäisestä ravinnosta on peräisin açaí-palmusta. Amazonin alueen lisäksi acai kasvaa esimerkiksi Ranskan Guayanassa, Perussa, Panamassa, Ecuadorissa, Belizessä ja Trinidadissa

Acai-marjan kysyntä on kasvanut viime vuosina voimakkaasti eri puolilla maailmaa. Tämän vuoksi paikallisväestö on joutunut vaikeuksiin: suuri osa tärkeästä ravinnosta menee vientiin, eikä paikallisten köyhien ruokapöytään.

Acai-marjaa markkinoidaan länsimaissa luontaistuotteena, jonka avulla ylipainosta kärsivät voivat laihtua. Luontaistuotteet myydään useimmiten pillereinä, mehuna tai juomajauheena.

Acai-marjaa mainostetaan niiden terveysvaikutusten avulla. Erityisen tärkeänä tällöin pidetään acai-marjojen sisältämiä antioksidantteja ja niiden oletettuja terveysvaikutuksia. Näistä ei ainakaan toistaiseksi ole saatu selvää tieteellistä näyttöä.[1] Antioksidanttien lisäksi acai-marjat sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita sekä omega-6- ja omega-9-rasvahappoja.

Acai-marjasta on tullut viime vuosina maailman suosituimpiin kuuluvia terveystuotteita. Tätä varmasti vauhditti marjan näkyvä esiintyminen Yhdysvaltain suosituimpiin kuuluvissa televisio-ohjelmissa. Varsinkin Dr Nicholas Perricone teki marjasta superkuuluisan muutamia vuosia sitten.

Acai-marja on tuskin mikään ihmerohto

Acai-jäätelöä Brasilian rannalla.

Acai-marjan kerrotaan auttavan laihdutuksessa. Tämä johtuu korkeasta antioksidanttipitoisuudesta. Tämä taas vähentää ruokahalua, minkä ansiosta painonhallinnan pitäisi helpottua. Acai-marjat eivät siis ole ihmelääkkeitä, mutta ne voivat hyvinkin auttaa laihduttamisessa.

Jos laihduttaminen on ollut sinulle hankalaa, kannattaa varmasti kokeilla acai-marjojen yhdistämistä seuraavaan dieettiin. Muista kuitenkin, että ruokavalion lisäksi laihduttamiseen kannattaa aina yhdistää liikuntaa. Laihduttamisessahan on tärkeää sekä vähentää syötävien kaloreiden määrää, että lisätä kaloreiden kulutusta entistä enemmän liikkumisen avulla.

On tietenkin hyvä suhtautua skeptisesti markkinoijien kovimpiin acai-marjoja ja antioksidantteja koskeviin väitteisiin. Käytetäänpä acai-marjoja jopa kosmetiikassa niiden oletetun ihoa nuorentavan vaikutuksen takia!

Markkinoitsijoiden ylilyönneistä huolimatta on kuitenkin selvää, että acai-marjat ovat erittäin ravinteikasta ja terveellistä ruokaa. Sellaisena ne sopivat hyvin osaksi terveystietoisen kuluttajan ruokavaliota.

Acai-marja sopii terveystietoiseen ruokavalioon

Suomessakin acai-marjat kuuluvat monen hyvinvointituotteita markkinoivan liikkeen valikoimiin. Tyypillisesti acai-marjoja myydään:

 • mehuna
 • kuivattuina marjoina
 • kapseleina
 • jauheena.

Luonnonmukaista terveyttä etsivät haluavat nauttia acai-marjaan perustuvat luontaistuotteet mahdollisimman alkuperäisessä muodossa. Mitä enemmän marjoja käsitellään, sitä enemmän siitä katoaa terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tarpeellisia antioksidantteja.

Kuivatut marjat maistuvat varsin hyvältä, niiden maku muistuttaa sekä mustikkaa että suklaata. Sellaisena acai-marja sopii loistavaksi esimerkiksi jälkiruokiin, pirtelöihin tai supersmoothien ainesosaksi!

Acai-jauheen ravintosisältö

100 grammaa kuivattua acai-jauhetta sisältää:

 • Energia 2460 kJ / 588 kcal
 • Rasva 53,8 g, josta tyydyttyneitä rasvahappoja 33 g
 • Hiilihydraatit 1,3 g, josta sokereita 0,9 g
 • Kuidut 31,7 g
 • Proteiini 8,8 g
 • Suola 0,2 g

Acai-tuotteita on saatavilla hyvinvarustetuista luontaistuoteliikkeistä ja postimyynnistä.

[1] Wikipedia, Acai Palm.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3.50 out of 5)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!