Goji-marja – superfood ja tehokas ravintolisä

Goji-marjaa viljellään Itä-Aasiassa, erityisesti Tiibetissä, Mongoliassa ja Kiinassa. Nykyään goji-marjoja viljellään myös Euroopassa gojin loistavan ravintosisällön vuoksi.

Kiinasta pohjan perukoille

Goji-marjojen väri vaihtelee suuresti. Tuoreena goji-marjat voivat olla väriltään vaaleankeltaisia tai jopa tummanpunaisia.

Myös marjojen muoto vaihtelee — eikä ihme, sillä Aasiassa kasvaa 85 eri goji-lajia. Suurin osa kaupallisesti myytävästä goji-marjasta kasvatetaan Kiinan keskiosassa Ningxia Huissa sekä Länsi-Kiinan Xingjiangissa. Jonkun verran gojia tuodaan myös Mongoliasta.

Goji kuuluu koisokasveihin, eli sen sukulaisia ovat esimerkiksi tomaatti, peruna, munakoiso, paprika ja tupakka.

Goji-marjan ravintosisältö

Goji-marjat sisältävät 22 eri kivennäisainetta ja 18 aminohappoa. Saat kaikki elimistösi tarvitsemat aminohapot tästä yhdestä marjasta!

Lisäksi gojin painosta noin 12 % on proteiinia ja 68 % on hiilihydraatteja. Rasvoja marjasta on vajaa prosentti.

A, B1, B2, B6, C ja E-vitamiinien lisäksi goji sisältää Omega-6-rasvahappoja ja beetakaroteenia. Kivennäisaineista marja sisältää varsinkin rautaa, sinkkiä, kuparia, kalsiumia, kaliumia, seleeniä, natriumia, fosforia ja magnesiumia.

Goji-marja, kuva goji-pensaasta

Goji-marjan vaikutukset

Vanhan kiinalaisen perimätiedon mukaan goji-marja lisää seksuaalisuutta halukkuutta. Vanhan sanonnan mukaan tuhannen mailin päähän kotoa matkustavan ei tulisi syödä goji-marjoja!

Uskokoon ken haluaa – seksuaalisuushan piilee lähinnä korvien välissä, joten luottamus gojin viriiliksi tekevään voimaan ei ole ainakaan haitaksi.

Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä goji-marjaa on käytetty lukuisiin eri tarkoituksiin. Osa käyttötarkoituksista vaikuttaa läntisin silmin katsottuna lähes magialta — gojia on nimittäin käytetty niinkin erilaisiin tarkoituksiin kuin:

 • maksan puhdistamiseen
 • munuaisten toiminnan parantamiseen
 • veren puhdistamiseen ja verensokerin säätelyyn
 • näköön liittyvissä asioissa ja silmäsairauksissa
 • tuomaan seksuaalista halukkuutta
 • lisäämään vastustuskykyä
 • ehkäisemään tulehduksia
 • pidentämään ikää

Myös tieteelliset, farmakologiset tutkimukset on tehty lähinnä Kiinassa. Tutkimukset ovat keskittyneet lähinnä ikääntymiseen liittyvien sairauksien tutkimukseen. Marjalla onkin havaittu myönteisiä vaikutuksia neurologisissa rappeumissa ja diabeteksessa.

Kuivattuja goji-marjoja

Goji-marja on helppokäyttöinen

Goji on erittäin helppokäyttöinen marja, kuten superfoodin on syytä ollakin. Voit napostella marjoja sellaisenaan, tai voit lisätä niitä esimerkiksi

 • puuroon
 • jugurttiin
 • mysliin
 • jälkiruokiin

Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat!

Goji-marja kannattaa yleensä syödä kypsentämättä, koska kuumentaminen tuhoaa paljon superfoodin herkkiä ainesosia. Sen vuoksi marjat kannattaa napostella sellaisenaan tai vaikka sekoittaa ne jugurtin ja muiden marjojen kanssa herkulliseksi smoothieksi. Goji-smoothie onkin mainio tapa nauttia marjasta.

Näin tunnistat hyvän goji-marjan

Goji-marjan suosio on niin suurta, että Suomessa sitä saa jo useista hyvinvarustelluista supermarketeistakin. Valitettavasti goji-marjan laatu vaihtelee usein suuresti.

Yleisesti ottaen kannattaa suosia:

 • luomua
 • väriltään tummanpunaisia marjoja
 • pehmeitä ja kosteita marjoja

Varsinkin Kiinasta tulevan gojin kanssa saa olla hiukan varovainen. Usein nimittäin sikäläiset goji-valmisteet myydään luomuna tai aitona tiibettiläisenä goji-marjana, vaikka kyse ei ole kummastakaan.

Lisäksi yhdysvaltalaisissa tutkimuksissa on havaittu, että goji-marjassa on usein suuria pitoisuuksia eri torjunta-aineista. Samanlaisia havaintoja on tehty viime vuosina myös Suomessa.

Usein kiinalaiset goji-marjat on kaiken lisäksi säteilytetty, mitä ei voi pitää erityisen luonnonmukaisena tai terveystietoisena varsinkaan superfoodin kohdalla.

Goji-marjan tuoreus on helpointa tarkistaa ravistelemalla marjoja sisältävää pussia. Jos kuulet marjojen ropinaa, ovat marjat päässeet kuivamaan pitkän säilytyksen aikana. Silloin kannattaa etsiä jostain tuoreempia goji-marjoja.

Goji-marjan kasvatus Suomessa – onnistuu myös kotona

Jos haluat olla varma nauttimasi gojin laadusta, kannattaa sinun ryhtyä viljelemään gojia kotitarpeiksi – onneksi gojin kasvattaminen onnistuu mainiosti myös Suomessa.

Goji-marjan kasvatus vaatii kuitenkin hiukan tilaa, sillä pensaan oksat voivat kasvaa 2-3 metrin mittaiseksi.  Goji sopeutuu hyvin erilaisiin ympäristöihin. Parhaimmillaan se kasvaa jopa metrien korkuiseksi pensaaksi — kovimman kasvukauden aikana goji voi kasvaa jopa viisi senttimetriä päivässä!

Gojin kasvatus onnistuu sekä ruukussa että avomaalla. Ruukussa kasvatettavan gojin pituuskasvu pysähtyy, kun pensaan juuret saavuttavat astian pohjan. Tämän vuoksi ruukussa kasvatettava goji saattaa tuottaa ensimmäisen satonsa jopa ensimmäisenä vuotenaan! Avomaalla kasvava goji taas tekee marjoja vasta kolmantena vuotenaan.

Lyhyt kasvukausi tekee goji-pensaan kasvattamisesta Suomessa haastavaa. Etelä-Suomen  ilmastossa pensas talvehtii mainiosti, mutta marjat eivät välttämättä ehdi kypsyä kesän mittaan. Varmemmin saat sen vuoksi satoa kasvattamalla pensaan ruukussa.

Goji viihtyy tavallisessa puutarhamullassa, johon kannattaa sekoittaa kolmannes hiekkaa. Hiekan lisääminen tekee mullasta ilmavampaa. Lisäksi voit peittää ruukun pinnan kuorikatteella, joka auttaa kosteutta säilymään kasvuastiassa.

Goji-pensas

Goji-pensaan leikkaaminen

Goji-pensasta ei juuri tarvitse lannoittaa. Voit lannoittaa sitä miedolla kasteluliuoksella pari kertaa alkukesän aikana. Vaihtoehtoisesti voit lisätä keväällä kourallisen luonnollista lannoitetta pensaan juurelle. Perinteinen kanankakka on havaittu käytännössä goji-pensaalle sopivaksi lannoitteeksi.

Goji-pensas pitää myös leikkaamisesta. Gojin leikkaus on on tehokas tapa saada pensas haaroittumaan ja tihentymään. Goji suositellaan leikattavaksi varhaiskeväällä, kun kasvi on vielä leoptilassa. Kasvukauden aikana sitä voi myös varovasti leikata. Kovin myöhäiseksi leikkaamista ei kannata jättää, sillä se saattaa herkistää goji-pensaan pakkaselle. 

Goji-pensaan leikkaaminen nopeuttaa pensaan kasvua. Samalla pensas kukkii näyttävämmin ja marjoja muodostuu enemmän.

Goji-marjat kuuluvat kaikkien hyvinvarustettujen luontaistuotekauppojen valikoimiin. Nykyään goji-marjoja saa myös useimpien supermarkettien pähkinä- ja kuivahedelmäosastolta.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...

Lukijoiden kokemuksia

3 vastausta artikkeliin ”Goji-marja – superfood ja tehokas ravintolisä
 1. Terttu /Harri Tiira

  Meillä on ollut goii marjapensas 3-4 vuotta. Joka vuosi on tullut silmut hiirenkorvalle, jonka jälkeen varret ovat kuolleet. Uusia varsia tulee kesän aikana ei kukkia eikä marjoja. Maa on multaa ja hiekkaa. Tuntuu kuin talvet olisivat liian kylmiä, keväällä kuori irtoaa rungosta. Rinne on etelään päin, on lämmin paikka. Mihinkä varteen goji tekee marjansa, kesän aikana kasvaneeseen varteen. vai edellisvuoden varteen.
  Harri Tiira

 2. Esko Vatanen

  Meillä on myös goji muistaakseni 3 v vanha. Se kyllä kukkii mutta kukkii vasta nyt syyskuussa joten eipä ne marjat ehdi muodostua ennen talven tuloa. Kuinkahan sen kukinnan saisi aikaistettua niinettä olisi jonkinlaisia toiveita saada marjojakin?

 3. selima

  Minulla neljäs vuosi avomaalla kasvaa kovasti kukkii syksyllä ei marjan marjaa talvehtii hyvin ruma kuin mikä piikit ottaa vastaan ruohon leikkuussa leikannut tuuhentuu…itä Suomessa.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!