Karpalon terveysvaikutukset tekevät siitä todellista superruokaa!

Kirpeä karpalo on kiinnostanut tutkijoita suhteellisen vähän. Kuitenkin karpaloa on käytetty virtsatieinfektion hoitoon ennen antiobioottien keksimistä. Tutkimukset viittaavat siihen, että karpalolla todella on erilaisia terveysvaikutuksia.

Tutkijat ovat toistaiseksi tutkineet varsin vähän karpalon terveysvaikutuksia. Niiltä osin kun tuloksia on julkaistu, ovat ne kiinnostavia kaikkien luontaislääkinnän ystävien kannalta.

Tutkimuksissa on esimerkiksi havaittu, että karpalosta valmistetut uutteet hillitsevät tulehduksia. Tämä on havaittu sekä soluviljelmien että eläinkokeiden osalta.

Karpalo ja ruuansulatuskanava

Ravinnon myötä ihmisen elimistöön voi päästä myrkytyksiä ja infektioita aiheuttavia bakteereja. Tietysti ruoansulatuksemme tarvitsee myös maitohappobakteereja, jotka auttavat elimistöä puolustautumaan.

Helikobakteeri on yksi haitallisista bakteereista, joka voi johtaa mahahaavan syntyyn. Helikobakteeri lisää myös mahasyövän riskiä. Yleensä helikobakteeri häädetään antibiooteilla, mikä vähentää maha- tai suolihaavan uusiutumisriskiä.

Tutkimuksissa on havaittu, että karpalouute estää helikobakteerin kasvua. Samoin karpalo ehkäisee esimerkiksi salmonella- ja listeriabakteerien kasvua, mutta ei vaikuta lainkaan hyödyllisten maitohappobakteerien kasvuun.

Vatsasi ja ruoansulatuksesi pysyy siis paremmassa kunnossa, kun nautit herkullisia kotimaisia karpaloita!

Karpalo ehkäisee reikien syntymistä

Ehkä yllättävin karpalon terveysvaikutus piilee sen kyvyssä ehkäistä myös suun streptokokkibakteerien kasvua. Se puolestaan vähentää kariesriskiä ja parantaa ienten terveyttä.

Karpalon myönteiset terveysvaikutukset suun bakteeristoon on vahvistettu myös kahdessa kliinisessä kokeessa. Tuolloin tutkittavat huuhtelivat suunsa kahdesti päivässä karpalosuuvedellä. Tämä sai suun streptokokkimäärän laskemaan verrokkiryhmään nähden merkitsevällä tavalla.

Valitettavasti karpalon happamuus on hampaille pahaksi — samoin karpalotuotteiden, esimerkiksi mehujen makeuttamiseen käytetyt sokerit altistavat hampaat reikiintymiselle. Tämä tietysti heikentää karpalomehun terveysvaikutuksia.

Sen vuoksi karpalo sellaisenaan ei varmasti auta pitämään hampaita reikiintymättöminä. Tutkijat ovat kuitenkin edelleen kiinnostuneita karpalon sisältämien ainesosien käytöstä suun terveyden edistämiseksi.

Perinteisesti käytetty virtsatieinfektioiden hoitoon

Karpaloa käytettiin virtsatieinfektioiden hoitamiseksi yleisesti ennen antibioottien yleistymistä. Vanhan kansan tuntemat karpalon ja karpalomehun terveysvaikutukset virtsateiden  hyvinvointiin onkin saanut runsaasti tieteellistä näyttöä tuoekseen.

Karpalon teho infektioiden hoidossa perustuu siihen, että karpalon ansiosta infektioita aiheuttava bakteeri ei enää kykene yhtä helposti kiinnittymään soluihin.

Tutkimusten mukaan karpalo on turvallinen ja hyvin siedetty luonnonmukainen hoitotapa virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi. Erityisen vahvaa näyttöä karpalomehun myönteisistä terveysvaikutuksista on onnistuttu keräämään naisten toistuvien virtsatieinfektioiden ehkäisemisestä.

Nyt on hyvä aika lähteä poimimaan karpaloita. Karpalot ovat parhaimmillaan syksyllä ensipakkasten jälkeen — silloin karpalon sokeripitoisuus on suurimmillaan. Poimi talteen tämä kotimainen supermarja!

Lähteet: Riitta Törrönen et al., Yhteenveto tieteellisestä näytöstä koskien mustikan, karpalon ja puolukan ravitsemus- ja terveysvaikutuksia. Julk. SITRA.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Lukijoiden kokemuksia

2 vastausta artikkeliin ”Karpalon terveysvaikutukset tekevät siitä todellista superruokaa!
  1. Pekka Mannine

    On auttanut Vatsan toimitaan virsaamis vaivaan, tulehduksiin nivelvaivaan olkapään kovaan särkyyn.Virsaamis tarve on vähentynyt kun joutui käymään mota kertaa vessassa. on parempi olo aamuisin kun sairasta diabetesta ja Selkärankareumaa.T:Pekka

  2. kaisu rissanen

    Olen käyttänyt 30 vuotta alun perin krooniseen virtsatietulehdukseen. Tuosta vaivasta olen päässyt lähes kokonaan, kapseleina ja joskus marjoina.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!