Kookos on erinomainen lisä ruokavalioon

Etelä-Aasiasta alunperin kotoisin olevaa kookospalmua kasvaa nykyään luonnonvaraisena trooppisilla alueilla. Hyötykasvina sitä viljellään Aasiassa ja Afrikassa.

Kookospähkinä nähtiin pitkään epäterveellisenä rasvanlähteenä. Nykyään kookosöljyn huonolla maineella ei ole tieteellistä perustaa, sillä monet tutkimukset ovat havainneet kookosöljyn olevan terveellistä.

Kookoksen huono maine syntyi lähinnä USA:n maatalouslobbyn ansiosta. Muutamia vuosikymmeniä sitten kookosöljyä käytettiin Yhdysvalloissa runsaasti, mutta maissin ja soijan tuottajien painostusjärjestöt sekä paikallinen kasvisöljyteollisuus levittivät aktiivisesti käsitystä kookoksen epäterveellisyydestä.

Valokuvassa halkaistu kookospähkinä

Tuottajien lobbyn ansiosta suuri osa amerikkalaisista kuluttajista siirtyi käyttämään kotimaisia kasvisöljyjä. Sen seurauksena monet köyhien kehitysmaiden viljelijät joutuivat taloudelliseen ahdinkoon.

Kookospalmu tuottaa 50-100 pähkinää vuodessa

Kookospalmu saattaa elää jopa 100-vuotiaaksi asti. 20-30 metrin korkuinen palmu tuottaa vuosittain 50-100 pähkinää.

Sadonkorjuun jälkeen pähinkät halkaistaan ja pähkinän sisällä oleva kookosvesi kerätään talteen. Seuraavaksi tuoreet pähkinät raastetaan käsin kuivattavaksi.

Heti pähkinän kovan ruskean kuoren alla on muutaman sentin paksuinen kerros valkoista hedelmälihaa. Se sisältää noin kolmasosan kookosöljyä. Sen lisäksi kookospähkinä sisältää huiman määrän kuituja, jotka eivät sula ihmisen ruuansulatuksessa.

Kun kookoksen hedelmäliha ja kookosvesi sekoitetaan, saadaan kookosmaitoa.

Kookosrasva puristetaan koprasta

Kookoksen kypsästä valkeaa hedelmälihaa kutsutaan myös kopraksi. Koprasta puristamalla saadaan kookosrasvaa, joka on huoneenlämmössä kiinteää.

Kookosrasvan sulamispiste on varsin alhainen: se sulaa jo 23-28 asteen lämmössä. Kylmäpuristettu kookosöljy valmistetaan alhaisessa lämmössä kuivatussa koprasta puristamalla. Halvempaa kookosöljyä saadaan aikaan lämmittämällä pähkinät.

Kookosvesi on erittäin puhdasta

Kookosvesi suodattuu palmun läpi pähkinään noin yhdeksässä kuukaudessa. Tämän vuoksi kookosvesi on erittäin puhdasta.

Sen vuoksi kookosvettä käytettiin toisessa maailmansodassa veriplasman korvikkeena haavoittuneiden sotilaiden hoidossa.

Kookosöljy sopii sekä iholle että ruoanlaittoon

Kookosöljy sopii mainiosti sekä keittiössä että kylpyhuoneessa käytettäväksi. Sen molekyylit ovat pieniä, minkä ansiosta kookosöljy imeytyy erinomaisen tehokkaasti ihoon.

Toisaalta kookosöljy sopii loistavasti myös paistorasvaksi – tai sellaisenaan nautittavaksi. Kookosta voi mainiosti sekoittaa myös jälkiruokiin ja sitä voi käyttää myös monien kaakkoisaasialaisten ruokien valmistukseen.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!