Tyrnimarja on harvinainen suomalainen superfood

Tyrni (Hippophae rhamnoides) kasvaa laajalla alueella Euraasiassa. Euroopassa tyrni kasvaa luonnonvaraisena esimerkiksi Pyreneillä, Alpeilla, Karpaateilla ja siellä täällä Suomen rannikkoseuduilla.

Tyrni oli Suomessa rauhoitettu pensas vuoteen 2006 saakka. Tämän vuoksi myös Suomessa jalostettiin viljelyyn sopivia tyrnilajikkeita. Suomen lisäksi tyrnilajikkeita on jalostettu Venäjällä.

Tyrni on vaativa viljelykasvi

Tätä nykyä tyrniä viljellään erityisesti Kiinassa myös lääkekasviksi. Tilastojen mukaan maassa on peräti 300 000 hehtaaria tyrniviljelmiä. Tyrnijalosteita tuotetaan noin 150 tehtaassa eri puolilla Kiinaa.

Tyrni on varsin vaativa viljelykasvi — se tarvitsee runsaasti auringonvaloa, eikä siedä lainkaan varjoa. Sen vuoksi parhaiten tyrnin viljelyyn soveltuu etelään tai länteen loivasti viettävä rinne.

Ensimmäinen sato tyrnistä saadaan noin kolmen vuoden kuluttua istutuksesta. Sadon suuruus vaihtelee lajikkeen ja kasvuolosuhteen mukaan kolmen ja kymmenen kilon välillä pensasta kohden.

Tyrnin poiminta on erittäin työlästä. Tyrnimarjat ovat tiukasti kiinni pensaan oksissa ja ne rikkoutuvat helposti poimittaessa. Helpoimmin marjat saakin poimittua pakkasten jo saavuttua — jäätyneet marjat on helppo varistella tyrnipensaan alle asetettuun lakanaan.

Tyrnimarjat pilaanuvat erittäin herkästi, minkä vuoksi marjat on hyödynnettävä heti poimimisen jälkeen. Tavallisimmin marjoista tehdään mehua. Mehun lisäksi myös erilaiset hillot ja hyytelöt ovat suosittu tapa jalostaa marjoja.

Tyrnimarjat sisältävät huiman paljon C-vitamiinia

Tyrnin marjat ovat erittäin terveellisiä: niiden C-vitamiinipitoisuus on luonnon korkeimpia. Suomen marjoista ainoastaan ruusunmarjat sisältävät tyrniä enemmän C-vitamiinia.

C-vitamiinin lisäksi tyrni sisältää runsaasti E-vitamiinia ja beetakaroteenia.

E-vitamiini ja tyrnin korkea flavonoidipitoisuus tekevät tyrnistä ihmisen immuunijärjestelmää mainiosti tukevan marjan.

Kiinassa ja Venäjällä tyrniä käytetty moneen

Kiinassa ja Venäjällä tyrnin marjoja on käytetty ainakin tuhannen vuoden ajan

  • lievittämään hengitystieoireita
  • lievittämään tulehduksia
  • lievittämään naistenvaivoja
  • parantamaan ruuansulatusta ja verenkiertoa

Kiinassa ja Venäjällä on tehty myös tieteellisiä tutkimuksia tyrnin siementen ja marjojen sisältämien öljyjen terveysvaikutuksista. Koe-eläintutkimusten lisäksi on tehty kliinisiä tutkimuksia.

Näiden lisäksi tyrnin terveysvaikutuksia on tutkittu käytännössä ainoastaan Turun yliopistossa.

Tutkimustuloksista kiinnostavimpia ovat VTT:n tutkimustulokset, joiden mukaan tyrniuute estää eräiden patogeenisten suolistobakteerien kasvua. Koe-eläin tutkimuksissa on havaittu tyrniöljyn myös ehkäisevän mahahaavan syntyä.

Jonkin verran on myös viitteitä siitä, että tyrni auttaa ihon, sukuelinten ja suun limakalvojen tulehduksiin.

Tyrnituotteeet kaupoissa

Nykyään tyrnimarjasta valmistetut mehut kuuluvat hyvinvarusteltujen elintarvike- ja herkkukauppojen valikoimiin. Tämä kotimainen superfood on löytänyt tiensä kaikkien luontaistuotekauppojen valikoimiin.

Sisäisesti nautittavien tyrnituotteiden lisäksi markkinoilla on runsaasti erilaisia tyrnivoiteita.

Lähteitä

Riitta Törrönen ja Essi Sarkkinen, Yhteenveto tieteellisestä näytöstä koskien tyrnin, lakan, mustaherukan ja variksenmarjan ravitsemus- ja terveysvaikutuksia. Sitra. (Lataa pdf)

Artikkeli ”Tyrni”. Wikipedia.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!