Pakuri – koivumetsän pakurikääpä on kotimainen superfood

Suomessa varsinkin koivujen kyljessä kasvava pakurikääpä, innotus obliquus on tunnettu Venäjän kansanlääkinnässä pitkään. Siperiassa ja Venäjällä sitä on käytetty jopa pahanlaatuisten kasvainten ja tuberkuloosin hoitamiseksi.

Suomessa pakurikääpää on käytetty kansanlääkinnässä rohtona jo pitkään. Sotavuosina sille keksittiin uusi käyttötarkoitus kahvinkorvikkeena.

Viime vuosien superfood- ja luontaistuotetrendi on nostanut pakurikäävän aivan uudenlaisen arvostuksen kohteeksi. Tämä ei ole oikeastan mikään yllätys, sillä pakurikääpä

  • sisältää runsaasti antioksidantteja
  • on vahva adaptogeeni
  • vahvistaa yleiskuntoa

Pakuria mukaan koivumetsästä

Pakurikääpäjauhetta myydään nykyään monissa luontaistuotekaupoissa, mutta halvimmalla pakurikäävän makuun pääsee samoilemalla lehtimetsässä.

Kuivaa tai pakasta pakurikääpä

Pakurikääpä on parasta säilöä joko kuivaamalla tai pakastamalla. Se kannattaa pilkkoa mahdollisimman pieniksi paloiksi, jotta käävästä saa kaiken irti.

Tässä voi käyttää avukseen myös vanhaa kunnon kahvimyllyä: vaikka pakurikääpää ei käyttäisikään kahvinkorvikkeeksi, voi sen mainiosti jauhaa.

Pakurikääpä nautitaan teenä

Paras tapa nauttia pakurikääpää on keittää siitä teetä. Runsaasti antioksidantteja sisältävän teen vaikutukset alkavat muutaman viikon kuluttua — muiden luontaistuotteiden tavoin kyse ei ole mistään yhden kerran pikalääkkeestä.

Pakurikääpäteen maku on vaniljainen, väriltään tee on kuparinen. Pakurikääpää haudutetaan noin 15 minuuttia — ja yhdestä kääpäpalasta voit mainiosti keittää teetä useammankin kerran.

Toisten ohjeiden mukaan teetä kannattaa keittää hiljalleen jopa kaksi tuntia, ainakin jos se keitetään kokonaisesta käävästä. Tämän jälkeen teetä on hyvä säilyttää jääkaapissa.

Omien mieltymystesi mukaan voit maustaa pakurikääpäteetä esimerkiksi hunajalla, inkiväärillä tai tuoreella mintulla. Ne kaikki tuovat mukavaa vaihtelua tämän ”teen” makuun!

Lopuksi varoituksen sana: älä käytä pakurikääpää, jos olet antibiootti- tai penisiliinikuurilla tai jos olet sienille allerginen.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!