Spirulina – superfood urheilijalle ja kasvissyöjälle

Superfood spirulina on huikean ravinteikasta kuivattua levää, joka sisältää poikkeuksellisen runsaasti myös proteiineja. Spirulina-sukuun kuuluu suuri joukko eri leviä, joista kaupallisesti tärkeimmät ovat Meksikossa viljeltävä Spirulina maxima ja Thaimaassa sekä Kaliforniassa viljeltävä Spirulina platensis.

Spirulinan ravintosisältö on vertaansa vailla: levä sisältää peräti 60-70 % helposti imeytyvää proteiineja, jotka sisältävät kaikkia tarpeellisia aminohappoja. Eläinkokeiden perusteella on havaittu, että pelkkä spirulina riittää proteiinilähteeksi! Lisäksi spirulina sisältää noin 16-20 % hiilihydraatteja, ja 2-3 % rasvoja.

Spirulinan ravintosisältö on loistava

Ravintoaineiden lisäksi levässä on runsaasti erilaisia mineraaleja, jotka yhdessä muodostavat peräti 5-8 % levän painosta. Spirulina sisältää esimerkiksi:

Näiden lisäksi spirulinassa on runsaasti esimerkiksi beta-karoteenia, klorofylliä, ksantofylliä sekä B- ja K-vitamiineja.

Spirulina kiinnostaa lääketiedettä

Vaikka spirulinan ravintoarvot ovat ilmeisiä, ovat lääketieteilijät olleet vielä ravitsemustutkijoita kiinnostuneempia tästä merten loistavasta superfoodista. Spirulinan tutkimuks alkoi jo 1960-luvulla, mutta toden teolla tutkijat havahtuivat vasta 1970-luvulla kun spirulinan proteiinipitoisuus huomattiin.

Jo 1990-luvulla saatiin aikaan tuloksia, joiden mukaan spirulina platensis -vesiuute esti HIV-1 -viruksen lisääntymisen ihmisen solulinjoissa. Tämän lisäksi erään spirulina-vesiuutteen havaittiin estävän HIV:n lisäksi herpes simplex -viruksen, sytomegalo-viruksen, A-influenssaviruksen, sikotautiviruksen ja tuhkarokkoviruksen lisääntymistä!

Koeputkitutkimusten lisäksi spirulinan vaikutusta on tutkittu eläinkokeissa. Tällöin havaittiin, että spirulina vahvistaa eläinten immuunijärjestelmää ja auttaa kehoa tuottamaan uusia soluja. Siten spirulina sopii varsinkin ihmisille, jotka haluavat vahvistaa elimistön kykyä selviytyä viruksista.

Lisäksi sisältää erittäin paljon antioksidantteja. Siten se auttaa myös ehkäisemään tulehduksia.

Spirulina sopii erityisesti urheilijoille ja kasvissyöjille

Spirulinan ravintoarvot tekevät siitä erinomaisen lisän kenen tahansa ruokavalioon. Erityisen hyödyllinen spirulina kuitenkin on urheilijoille ja kasvissyöjille.

Proteiinipitoisuuden ansiosta spirulinasta on etsitty myös apua nälänhätään: merilevä voisi ratkaista kehitysmaiden ravintopulan ja auttaa ihmisiä saamaan tarvitsemansa proteiinit ilman, että luonnon kantokyky ylittyy.

Nykyään spirulinaa viljellään altaissa, minkä ansiosta spirulina ei sisällä meren saasteita tai epäpuhtauksia. Sen vuoksi spirulina on turvallinen luontaistuote myös raskaana oleville naisille.

Laadukas spirulina on luomua ja raikasta

Laadukkaan spirulinan tunnistaa muutaman perussäännön avulla.

Ensinnäkin kannattaa suosia luomuspirulinaa. Luonnonmukaisen viljelyn edut ovat varmasti tuttuja kaikille tämän blogin lukijoille.

Toiseksi aistinvarainen havainnointi auttaa huomaamaan spirulinan laadun. Korkealaatuinen spirulina tuoksuu tuoreelta — vanhentuessaan sen tuoksu muuttuu kitkeräksi ja epämiellyttäväksi.

Kolmanneksi kannattaa suosia tummaan lasipurkkiin pakattua spirulinaa. Se auttaa spirulinaa pysymään hyvälaatuisena.

Neljänneksi on hyvä ostaa avoimissa viljelyaltaissa viljeltyä spirulinaa. Spirulinaa kasvatetaan myös suljetuissa ”bioreaktoreissa”.

Spirulina sopii ruokaan sekoitettavaksi

Spirulina sopii erinomaisesti erilaisiin luomuruokiin. Voit esimerkiksi lisätä sitä omaan supersmoothieen tai vaikkapa maustaa sillä keittoja. Käytä mielikuvitustasi!

Lähteet:

 1. Spirulina, Tohtori.fi
 2. Spirulina, Superfoodit.com
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Lukijoiden kokemuksia

4 vastausta artikkeliin ”Spirulina – superfood urheilijalle ja kasvissyöjälle
 1. sanni

  Spirulina EI ole merilevä VAAN makeassa vedessä kasvava levä! Vissi ero esim. jodi pitoisuuden ja raskasmetallien suhteen. Korjatkaapa sivustoanne. Kiitos.

 2. Mikko Artikkelin kirjoittaja

  Hei Sanni & kiitos huomiosta. Spirulina todellakin on alunperin makean veden levä, joskin sitä nykyään viljellään myös merivedessä. Täytyypä korjata vielä tekstiä…

 3. Teku

  Miksi tulisi suosia avoimessa altaassa kasvanutta levää? Olen tuon väitteen ennenkin kuullut, mutta en ole löytänyt perusteluita.

 4. MARTTI KUKKONEN

  onko spirulinassa jodia luin justiinsa ettei ole.Ja että oikeissa merilevissä vain on jodia.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!