Puolukka on terveellinen luonnonmarja

Punainen puolukka on Suomen tärkein luonnonmarja. Luonnostaan puolukka niin hapan, että se säilyy mainiosti kylmässä ilman säilöntäaineitakin. Varsinkin marjan sisältämä bentsoehappo ja sitruunahappo ovat luonnollisia säilöntäaineita.

Suomalaiset keräävät kesäisin huimat määrät puolukkaa. Kotitalouksiin puolukkaa poimitaan noin 100 miljoonaa kiloa noin 200-500 miljoonan kilon kokonaissadosta. Tästä vain 5-10 kiloa menee kaupalliseen käyttöön.

Puolukan terveysvaikutuksia tutkittu vähän

Puolukan terveysvaikutukset ovat kiinnostaneet tutkijoita valitettavan vähän.

Kliinisiä tutkimuksi puolukan ja puolukkamehun vaikutuksista on tehty vain kaksi — ja näissä molemmissa koehenkilöt söivät muitakin marjoja. Siten puolukan vaikutusta on vaikea tunnistaa.

Kuitenkin tiedot puolukan koostumuksesta viittaavat siihen, että puolukka vaikuttaisi virtsateiden hyvinvointiin. Puolukka nimittäin sisältää ilmeisesti samoja yhdisteitä kuin karpalokin, joka tutkitusti vaikuttaa virtsateiden terveyteen.

Ylipäänsä tutkijat arvelevat, että puolukan ja karpalon terveysvaikutukset olisivat samankaltaisia.

Siitä voidaan kuitenkin olla varmoja, että puolukat muiden kotimaisten marjojen tavoin sisältävät runsaasti hyvinvoinnille tarpeellisia ravintoaineita.

Puolukka nimittäin on:

 • vähäenerginen
 • runsaskuituinen
 • E-vitamiinin lähde, joka
 • sisältää runsaasti antioksidantteja ja
 • polyfenoleja

Polyfenolit taas vähentävät esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Puolukalla on potentiaalia superfoodiksi

Sen vuoksi puolukalla on mahdollisuus tulla kansainvälisesti tunnetuksi superfoodiksi. Puhtaiden metsiemme marjat ovat varmasti luomua parhaimillaan — kunhan marjat vain saadaan poimittua metsistä talteen.

Tällä hetkellä puolukan markkinointipotentiaalia heikentää juuri se, että elintarvike- ja luontaistuoteteollisuudella ei ole käytössän riittävästi tutkimustietoa.

Vasta tutkittu tieto auttaa luontaistuoteteollisuutta tekemään puolukasta uuden vientimenestyksen, joka toivottavasti vetää vertoja maailmalle paljon tunnetummille acai– ja goji-marjoille!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Lukijoiden kokemuksia

2 vastausta artikkeliin ”Puolukka on terveellinen luonnonmarja
 1. Hanna

  Puolukka on niin hapan marja että on jäänyt vähemmälle sen nauttiminen, koska runsas sokeri lisää suhteettomasti kaloreita. Uusi kokemus oli laittaa steviaa mausteeksi vähäisen sokerin lisäksi, niin kyllä maistui puolukkasurvos puuron kanssa!

 2. Hannu Piispanen

  Tuorerita puolukoita 2d + 1/2 mansikkahillo + RKraejuusto + kevytmaita
  tästä välipala ei parane ja nälkä pysyy loitolla

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!