A-vitamiini on tärkeä silmille ja soluille

Vitamiinit ovat ihmisille monin tavoin hyödyllisiä. A-vitamiini on välttämätön esimerkiksi näkökyvyn ja luuston kasvun kannalta.

Ilman A-vitamiinia ihminen ei kykene näkemään hämärässä eikä erottamaan värejä. Silmässä A-vitamiini on tarpeen

  • muuntamaan valoa hermostollisiksi signaaleiksi
  • ylläpitämään solujen erilaistumista

A-vitamiinin ominaisuuksista tunnetaan parhaiten sen toiminta hämäränäön ylläpitäjänä.

A-vitamiini on moneen tarpeellinen

Näkeminen kuluttaa jatkuvasti A-vitamiinia. Siksi elimistömme tarvitsee jatkuvasti A-vitamiinia osana ruokavaliota — A-vitamiinin puutos ilmeneekin usein nimenomaan hämäränäön heikkenemisenä.

Näkemisen lisäksi A-vitamiini vaikuttaa ihmisen solujen kasvuun ja niiden erilaistumiseen. Tämä tekee A-vitamiinista tarpeellisen esimerkiksi immuunivasteen ja eri aistien kehittymisen kannalta.

A-vitamiini säätelee myös luuston muodostumista. Jos ihminen saa liian vähän A-vitamiinia, tiivistyy luusto.

A-vitamiinin puutostilojen on havaittu koe-eläimillä heikentävän siittiöiden muodostusta. Tämän lisäksi vitamiininpuutos on eläimillä johtanut keskenmenoihin.

A-vitamiinin puutos johtaa vastustuskyvyn heikkenemiseen

A-vitamiinin puutoksesta seuraa esimerkiksi yleisen vastustuskyvyn heikkenemistä. Lapsilla tämä ilmenee esimerkiksi hengitysteiden ja ruoansulatuskanavan infektioina.

Tyypillisesti ensimmäinen A-vitamiinin puutosoire on hämäräsokeus, jota voidaan hoitaa A-vitamiinilisällä. Varhainen diagnsointi on tarpeen, jotta silmä ei sokeutuisi — kehitysmaissa A-vitamiinin puutos on merkittävin sokeuden aiheuttaja.

 

Liian suuret annokset ovat myrkyllisiä

Rasvaliukoinen A-vitamiini voi liian suurina annoksina johtaa myrkytykseen: maksa ei kykene varastoimaan ja hajoittamaan erittäin suuria vitamiiniannoksia.

Kerta-annoksena myrkytykseen johtaa

  • aikuisella 100-kertainen annos
  • lapsella 20-kertainen annos

suositeltuun päiväannokseen verrattuna.

A-vitamiinimyrkytyksen oireita ovat esimerkiksi pahoinvointi, päänsärky ja huimaus. Nämä katoavat kuitenkin jo muutaman päivän aikana.

Mikäli A-vitamiinin yliannustus jatkuu pitkään, johtaa jo noin 10-kertainen vuorokausiannos krooniseen A-vitamiinimyrkytykseen. Tämä voi johtaa myös maksavaurioon. Myös jatkuva alkoholin käyttö, vähäinen proteiinien saanti sekä maksa- ja munuaissairaudet altistavat A-vitamiinimyrkytykselle.

Lähteet:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!