C-vitamiini ja flunssa: tehoaako C-vitamiini oikeasti?

C-vitamiini kuuluu suomalaisten suosikkeihin. C-vitamiinin avulla suomalaiset ehkäisevät flunssaa ja hoitavat flunssaa — mutta tehoaako vitamiinikuuri todellisuudessa?

C-vitamiinin puutostilaa kutsutaan keripukiksi. Keripukkia ei nyky-Suomessa enää esiinny, sillä useimmat suomalaiset saavat ihmisen tarvitseman noin 75 mg vitamiiniannoksen hedelmistä, marjoista ja kasviksista. Esimerkiksi 1-2 appelsiinia riittää mainiosti täyttämään elimistön päivittäisen C-vitamiinin tarpeen.

Yksi tai kaksi appelsiinia riittää täyttämään päivittäisen C-vitamiinin tarpeen.

Monet eivät kuitenkaan luota luonnollisesti saamansa C-vitamiinin riittävyyteen, vaan täydentävät ruokavaliotaan vitamiineilla. Useimmiten tarkoitus on ehkäistä flunssaan sairastumista. Lääketieteellisten tutkimusten mukaan C-vitamiinin säännöllinen nauttiminen suurinakaan annaksina ei kuitenkaan estä nuhakuumeen puhkeamista tavallisilla ihmisinä. C-vitamiinin suuret annokset ovat hyödyksi lähinnä maratoonereiden kaltaisilla ihmisillä, jotka ovat kovassa fyysisessä rasituksessa.

Entäpä jo sairastuneet? Onko C-vitamiinista hyötyä, jos olet jo sairastunut flunssaan?

Tätä koskevat tutkimustulokset ovat olleet ristiriitaisia. Saattaa olla, että yksi gramma C-vitamiinia päivässä nautittuna lyhentää vitamiinin käytön aikana puhjennutta nuhakuumetta. Flunssan puhkeamista tämäkään annosmäärä ei kuitenkaan estä.

Sinällään C-vitamiini on turvallinen vitamiini. Se on vesiliukoinen eikä varastoidu elimistöön. Jopa usean gramman annokset ovat turvallisia, joskin ne saattavat aiheuttaa ripulia. Älä siis liioittele C-vitamiinin annostelun kanssa!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!