Beetakaroteeni muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi

Karoteenit ovat kasvisten väriaineita: oranssia, keltaista ja punaista. Porkkanan sisältämä beetakaroteeni lienee näistä tunnetuin.

Kasveissa karoteenit ovat tärkeitä antioksidantteja. Ne auttavat happiyhdisteiden käsittelyssä. Sen sijaan karoteenien merkitys eläimille ja ihmisille tunnetaan valitettavan puutteellisesti.

Tunnetuin karoteeneista on porkkanan sisältämä beetakaroteeni. Monet muutkin kellertävät vihannekset ja hedelmät saavat värinsä beetakaroteenista.

Beetakaroteeni pilkkoutuu ihmisen elimistössä retinaaliksi. Näin beetakaroteenista syntyy terveydelle välttämätöntä A-vitamiinia.  Kuitenkin vain noin 10 % ravinnossa saadusta beetakaroteenista muuttuu elimistössämme vitamiiniksi. Tämän vuoksi beetakaroteenia syömällä ei ihminen voi saada liikaa A-vitamiinia.

valokuvassa porkkanoita

Keuhkosyöpätutkimuksista huolestuttavia tuloksia

1970- ja 1980-luvuilla tehtiin väestötutkimuksia beetakaroteenin vaikutuksista ihmiseen. Useat tutkimukset viittasivat siihen, että beetakaroteeni suojaa tupakoivia ihmisiä keuhkosyövältä.

Siksi myös Suomessa käynnistettiin vuonna 1985 syövänehkäisytutkimus, johon osallistuvat söivät tavalliseen saantiin verrattuna viisinkertaisen määrän beetakaroteenia.

Kahdeksan vuotta kestäneen tutkimuksen tulos oli kuitenkin synkkä: beetakaroteeni ei vähentänyt keuhkosyöpään sairastumista, vaan lisäsi saurastumisen riskiä.

Lisäravinteena syödyn beetakaroteenin kielteiset vaikutukset eivät kuitenkaan kerroa juurikaan siitä, kuinka normaalisti ravinnon kautta saatu beetakaroteeni vaikuttaa meihin.

On hyvinkin mahdollista, että beetakaroteenia sisältävien kasvisten terveysvaikutukset ovat haittavaikutuksia suuremmat. Todennäköistä kuitenkin on, että porkkanalle ei ainakaan beetakaroteenin vuoksi kannata antaa erityisasemaa ruokavaliossa.

Joka tapauksessa tutkijat suosittelevat beetakaroteenia sisältävien juuresten ja vihannesten syömistä pikemmin kuin beetakaroteenin nauttimista kapselimuodossa.

Lähteet:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!