D-vitamiini on luustolle ja terveydelle tärkeä vitamiini

Vitamiinit ovat ihmisille elintärkeitä — eikä niitä aina saa ravinnosta tarpeeksi. D-vitamiinia saadaan esimerkiksi kalasta, maitotuotteista, kananmunasta ja sienistä.

D-vitamiinin muodostuminen elimistössä vaatii kuitenkin niin paljon auringonvaloa, että suuri osa suomalaista potee varsinkin talvella D-vitamiinin puutosta.

Jo pitkään on tunnettu D-vitamiinin tärkeys kalsiumin ja luuston aineenvaihdunnan kannalta. Lapsilla vitamiinin puutos aiheuttaa riisitautia ja aikuisilla luun pehmenemistä.

Lasten riisitauti on käytännössä kadonnut Suomessa. Se johtuu riisitaudin tehokkaasta ehkäisystä D-vitamiinilisän avulla: kaikille alle kaksivuotiaille lapsille annetaan D-vitamiinia.

Varsinkin naisten on tärkeä tietää, että d-vitamiinin pitkään kestävä puute heikentää kalsiumin imeytymistä. Se taas voi johtaa osteoporoosiin.

Paljonko d-vitamiinia tarvitaan?

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee lasten päiväannokseksi 10 mikrogrammaa D-vitamiinia. Tämä annos saadaan esimerkiksi lusikallisesta kalanmaksaöljyä. Se riittää estämään riisitaudin ja on todennäköisesti pikkulapselle riittävä annostus.

 

Pitkään käytetty aikuisten ”virallinen” D-vitamiinin päiväsaannin suositus on ollut samainen 10 mikrogrammaa. Professori Ilari Paakkarin mukaan annos on todennäköisesti liian vähäinen Suomen pimeän talven aikana.

Tutkijat eivät ole päässeet vielä yksimielisyyteen siitä, kuinka suuri annos olisi Suomen oloissa sopiva. Suositusten mukainen 10 mikrogrammaa estää joka tapauksessa aikusten luun pehmenemisen, mutta se ei riitä vähentämään ikääntyneiden osteoproosia. Osteoporoosin riski pieneni vasta, kun tutkimuksissa nostettiin D-vitamiinin päiväannosta 20-25 mikrogrammaan.

Mahdollisesti optimaalinen päiväannos vielä tätäkin suurempi, sillä tutkiajt ovat esittäneet korkeamman D-vitamiiniannoksen estävän syöpää, hermoston rappeumaa, verenkiertosairauksia ja diabetesta.

D-vitamiini ehkäisee flunssaa

Arjen kannalta kiinnostavimmat havainnot koskevat kuitenkin D-vitamiinin vaikutusta flunssaan ja virustauteihin sairastumiseen.

Tutkijat ovat nimittäin havainneet, että D-vitamiini pienentää selvästi flunssan riskiä. Lisäksi D-vitamiini auttaa ihmistä toipumaan flunssasta nopeammin.

Turvallinen annos on paljon suosituksia suurempi

Turvallinen D-vitamiinin päiväannos on selvästi suosituksia suurempi. Uusimpien tutkimusten mukaan jopa 125 mikrogramman päiväannos turvallinen ja toisinaan myös tarpeellinen.

Liiallinen D-vitamiinin saanti on kuitenkin haitaksi. Varsinkin pikkulapsilla on havaittu D-vitamiinin haittavakutukset, kun päiväsaanti on ollut 100 mikrogramman tasoa.

Aikuisten osalta kiinnostavaa tutkimustietoa on Bostonista. Bostonissa 33 000 kuluttajaa altistui yli viiden vuoden ajan maidolle, jossa oli yli satakertainen määrä D-vitamiinia normaalisaantiin verrattuna.

Tämän seurauksena sadat ihmiset saivat D-vitamiinimyrkytyksen. Sen yleisimpiä oireita ovat ruokahaluttomuus, laihtuminen, heikkous, sekavuus, oksentelu ja nestevajaus.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat vinkkisi muiden iloksi!